На заседанието си днес Централната избирателна комисия е приела техническите изисквания за машините, на които трябва да гласуваме на предсрочните избори на 26 март. Това обявиха говорителите на Комисията на официален брифинг пред медиите.

До края на деня от ЦИК планират да обявят и публикуват обществената поръчка за машините. Още не е ясно дали става дума за купуване или наемане на техниката, нито колко ще струва.

На въпрос дали са различни техническите изисквания спрямо предишни години, говорителят на ЦИК Цветозар Томов каза:

"Има различия, но общо взето се следва логиката на тона ЦИК да представи такива технически изисквания, че да подсигури сигурността на изборите. Знам, че искате да сме по-конкретни, но сме толкова конкретни, колкото можем в момента."

На въпрос дали има опасност да бъдат касирани изборите, ако не бъде успешно наемането на машини, Томов отговори:

"Хайде да разсъждаваме като нормални хора. Машинното гласуване е една допълнителна техническа опция за гласуване. Никой няма да бъде лишен от правото си на глас. Ще има над 12 000 секции. Все някъде ще спре токът, ще се развали машинката, винаги ще остане. Не виждам притеснението в една страна, в която 100 години се гласува без машини, липсата им да е повод да се поставят под въпрос резултатите от изборите."

ЦИК информираха още, че от 18 партии 13 са регистрирани за вота. Три политически формации са получили отказ, една регистрация е заличена, една не е събрала мнозинство в ЦИК - "България без цензура" на Николай Бареков.

Все още са отворени регистрациите на инициативни комитети за независими кандидати - до 13 февруари. Продължават и регистрациите за гласуване в чужбина, които досега са 4297, традиционно повечето от Великобритания, Испания и Германия.