Лидерката на ДБГ и член на ръководството на Реформаторския блок Меглена Кунева няма да е кандидат за депутат на изборите на 26 март. Това обяви самата тя на пресконференция в централата на партията. Бившата вицепремиерка благодари за номинациите, които е получила, но заяви, че иска да даде път на младите. 

"Винаги съм работила почтено, поела съм много отговорности и съм водила много битки. Но не съжалявам. Имам нова задача днес - да дам път на младите политици. Такива има много в нашата партия. Това са хора с доказани качества, с лидерски качества", заяви тя. "Може тук да се крие и бъдещ президент, те са далече от 40 години, така че напълно го допускам."

Кунева представи бившите депутати Антони Тренчев, Димитър Делчев и други млади хора от ДБГ и призова да се гласува за тях и РБ на изборите. Кунева добави, че решението й не значи оттегляне от политиката.

Неотдавна, след като водачи от Реформаторския блок призоваха по време на конгреса си ДСБ да се върне в коалицията, лидерът партията и председател на новото дясно обединение "Нова република" Радан Кънев отвърна, че e готов и той да не е кандидат за народен представител "в името на единна дясна алтернатива на ГЕРБ, която да изпрати фалшивата “десница” на Борисов в историята и да спре възхода на червената олигархия. Може да има такова." 

 
Кунева заяви, че не е имало разговор с нея за вакантния пост за български еврокомисар, след като Кристалина Георгиева напусна и стана изпълнителен директор на Световната банка.
 
"Това зависи от правителството, в правителството бяхме доскоро, тогава бих имала позиция, от която да отговарям", заяви Кунева.

По думите й обаче не може да нямаме еврокомисар. Тя нарече ситуацията безпрецедентна. "Има как да се намалят комисарите и да се сменят, всяка страна обаче трябва да има своя еврокомисар и с това, коети правим, всъщност даваме знак, че не трябва да имаме комисар."

На въпрос дали очаква и останалите лидери на партии в Блока и извън него да последват примера й и да не се кандидатират, Кунева отговори:

"Това е лично решение. Знам, че колегите ще направят най-доброто за представянето на РБ на изборите. Чух призива на Радан Кънев. На приказки не обръщам внимание особено, когато се повтарят и от тях не следва нищо. Аз действам."