"Тук не става въпрос дали е на избираемо място Димитър Байрактаров, защото за тези два дни на г-н Байрактаров са му се обадили от почти всички политически партии."

С тези думи и основно в трето лице бившият депутат от Патриотичния фронт и НФСБ Димитър Байрактаров разказа защо е напуснал обединението и партията и ще се кандидатира като независими депутат. Той каза още, че причините му са морални.

Първо Байрактаров описа проблем в листите, в които имало неподходящи и непознати лица - "послушковци, които само ще натискат копчето". Преди подборът им е ставал от партийните структури по места.

"А сега се събраха двама-трима човека, и решиха как да се разпределят местата", каза той. На въпрос кои са те, отговори:"Предполагам лидерите на партиите."

Става дума за Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, и Волен Сидеров, водач на "Атака". Байрактаров разговарял с първия:

"Той ми каза, че е взел крайно решение. Аз му казах, че не е еднолична фирма, все пак става въпрос за партия."

Бившият депутат и настоящ кандидат посочи и други проблеми - например липсата на готовност ПФ да подкрепят въпросите от референдума:

"Но тук е въпрос на принципи. Не можем ние да игнорираме волята на 2 милиона и половина български граждани, които искат да гласуват за лица."

Той отбеляза, че и преди е имал проблеми с практиките в Патриотичния фронт.

"Няколко пъти съм си хвърлял оставката, няколко пъти са ставали грозни схеми и кавги в групата," каза Байрактаров, и добави, че пример за това е ултиматумът на ПФ към ГЕРБ.

На въпрос защо тогава е продължавал да стои в парламентарната група, той отговори така:

"Аз не съм имал власт. Моралът ме държеше там."

Кандидат-депутатът бил изненадан от издигането си:

"Група майки ме убедиха. Група български майки, те се събраха, много бързо организираха Инициативен комитет в Софийския 25-и РИК, сега търчат, за да събират подписи."