Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази днес тревога от съобщения, че Русия е въвела нов вид крилата ракета със среден обсег, която е забранена от международен договор.

"Всяко нарушение от Русия на Договора за ракетите със среден обсег ще бъде дълбоко безпокойство за НАТО", каза Столтенберг пред журналисти преди началото на двудневна среща на министрите на отбраната на съюзниците. 

Цитираният договор е подписан през 1987 г. във Вашингтон от последния съветски лидер Михаил Горбачов и тогавашният американски президент Роналд Рейгън. Той забранява крилатите ракети с малък и среден обсег с наземно базиране.

Русия тайно е въвела на въоръжение нов тип такива ракети и вече има два дивизиона от тях, съобщи днес "Ню Йорк таймс", позовавайки на източници от администрацията. Едното от подразделенията е разположено в Капустин Яр, близо до Волгоград в Южна Русия, пише изданието.

Администрацията на предшественика на Тръмп Барак Обама се е опитала напразно да разубеди руснаците да въвеждат новото оръжие, което може да носи ядрена бойна глава, докато още е било в изпитателен период, съобщава вестникът.

Столтенберг изрази също убеденост, че и при Тръмп САЩ ще запазят ангажимента си към НАТО и сигурността на Европа. Днес министрите се срещат за първи път с новия американски секретар по отбраната Джеймс Матис.

"САЩ ще останат ангажирани с трансатлантическото партньорство, с трансатлантическата връзка", каза Столтенберг. "Абсолютно съм сигурен, че посланието от тази среща ще бъде на трансатлантическо единство".