Оставката на съветника на Доналд Тръмп по национална сигурност Майкъл Флин е гръмовен край на почти четири седмици провали след встъпването в длъжност на новия президент.

За пръв път в историята на Америка най-важният стратег по външна политика и сигурност е принуден да подаде оставка заради контактите си с Русия.

Това е и доказателство, че законите важат и за Тръмп, който досега погазваше всички правила в политиката.

От самото начало Флин беше проблематичен избор. Който е слушал речта му на партийния конгрес на републиканците през м. г., той е бил възмутен от представената от Флин картина в черно и бяло.

Радетел на теориите на конспирацията

Редом с крайнодесния Стив Бенън бившият генерал Флин се числеше към антиислямски настоените хардлайнери на Тръмп и подклаждаше неговите теории на конспирацията, вместо да ги озапти.

Ето защо оттеглянето на Флин е добра новина и може да се надяваме, че сега президентът ще си назначи подходящ съветник по национална сигурност, примерно бившия генерал Дейвид Петреъс, който се ползва с голямо уважение както сред републиканците, така и сред демократите.

С провала на Флин приключва една фаза, при която президентът вярваше, че властта му е безгранична и без окови би могъл да прокарва революционна политика.

Преди броени дни съдилища го порязаха, като блокираха декрета му за забрана на влизане в страната на граждани от 7 мюсюлмански държави, докато Върховният съд се произнесе.

Флин и Русия

Сега Тръмп трябва да преглътне поредното поражение, и то относно човек, който мисли в категориите на президента. На Тръмп му се искаше да задържи Флин, тъй като светогледът му до голяма степен се покрива с неговия.

Това се оказа невъзможно заради службите за сигурност, обществения и политическия натиск. ФБР е на мнение, че Флин може да бъде изнудван, тъй като е лъгал за съдържанието на разговорите си с руския посланик в САЩ.

Наред с това нарасна и публичният натиск, тъй като контактите на Флин с руснаците още преди Тръмп да встъпи в длъжност повдигат основния въпрос за странното отношение на Тръмп и сътрудниците му към Русия.

Равносметката на Тръмп

В крайна сметка се стигна до отстраняване. Флин се препъна не толкова заради скандала, а заради лъжите си. Тръмп беше принуден да направи класическа равносметка между загуби и ползи.

Политическата цена да задържи Флин изглеждаше прекалено висока, тъй като в момента Тръмп загуби битки на различни фронтове и стана уязвим.

Това показва, че вероятно Тръмп е податлив на публичния натиск. Той вече не е тефлоновият кандидат за президент, по когото не полепват скандали и упреци.

За Америка и за обезпокоения от новия президент свят е добре, когато Тръмп стъпка по стъпка се вкарва в релси.

Клеменс Вергин завежда кореспондентското бюро във Вашингтон на в. “Ди Велт”, откъдето препечатваме коментара му. Преводът е на Клуб Z.