"Фейсбук" се нуждае от по-ясна мисия и това е обединяване на човечеството в световна общност. Тази теза изказа в свое съобщение създателят и собственик на социалната мрежа Марк Зукърбърг.

"Напредъкът изисква човечеството да се обедини не само в градовете и отделните държави, а като световна общност”, пише той в дълго съобщение.

Зукърбърг постави пет въпроса, на които "Фейсбук" трябва да отговори:

"Как да помогнем на хората да изградят една подкрепяща общност, която укрепва традиционните институции, в един свят, където членството в тези институции намалява?

Как да помогнем на хората да изградят една безопасна общност, която предпазва от вреда, помага по време на кризи и по време на възстановяването, в един свят, в който всеки може да ни повлияе?

Как помогнем на хората да изградят една информирана общност, която ни излага на нови идеи и създава общо разбиране в един свят, в който всеки човек има глас?

Как да помогнем на хората да изградят една граждански ангажирана общност в един свят, в който гласуват понякога по-малко от половината ни население?

Как да помогнем на хората да изградят една приобщаваща общност, която отразява нашите колективни ценности и общачовешкото от местно до глобално ниво, обхваща култури, нации и региони в свят с няколко примера за глобални общности?"

Зукърбърг подчертава, че това са задачи, много по-големи от една компания или една социална мрежа, но че "Фейсбук" определено може да помогне. Той изтъкна и конкретни примери -необходимостта от координирани действия срещу тероризма, природните бедствия, епидемиите и бежанските кризи.

"Надеждата ми е, че повече от нас ще посветят енергията си да изградят социалната инфраструктура, която ще е необходима в дългосрочен план за обединяване на човечеството”, написа още той.

Ето го и пълното есе от личната му страница в социалната мрежа: