Реформаторският блок, чието име за изборите вече е коалиция "Реформаторски блок - Глас народен" след присъединяването на партията на Светльо Витков, от събота има още още един партньор. Това е Земеделският народен съюз с лидер Румен Йончев. Това е формацията, която влезе в предишното Народно събрание в коалиция с партията на Николай Бареков "България без цензура" под това име. Другият партньор в парламентарната група бе "Лидер" - партията, на която бизнесменът Христо Ковачки се представя за идеолог.

Разширяването на РБ е заявено в ЦИК в последния срок за промяна в състава на коалициите за изборите- 18 февруари, става ясно от сайта на комисията. За разлика от подписването на споразумение със Светльо Витков, това със ЗНС не бе оповестено тържествено.

След разпада на ББЦ в 43-ия парламент, повечето депутати на Бареков отидоха в ЗНС и прекръстиха групата си. Освен Йончев, в партията е и бившият депутат от ГЕРБ, след това заместник на Бареков, а след това напуснал го Светлин Танчев. Според сайта на ЗНС в неговото ръководството е и друг стар познайник от политиката - бившият шеф на фонд "Земеделие" по времето на тройната коалиция Димитър Тадаръков. Година след назначението си подаде оставка заради спрени пари по САПАРД. Тадаръков е популярен и с това, че по собствените му думи е сред близките приятели на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

 
След като НПСД напусна Реформаторския блок и обяви коалиция с ДОСТ, лидерите Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев и водачът на кампанията Петър Москов първо привлякоха за партньор Българския демократичен форум. Последва разширението на Блока и на името на коалиция с "Глас народен", а сега и ЗНС.