Делото за клевета срещу Цветан Цветанов, заведено от Мирослава Тодорова, приключи безславно, съобщава "Де факто легал". По изрично искане на втория човек в ГЕРБ Софийският окръжен съд днес прекрати процеса заради изтекла давност. Въпросът клеветник ли е бившият вътрешен министър и два мандата депутат от ГЕРБ, така и няма да получи отговор.

Казусът тръгна в разгара на цветановото управление в МВР при кабинета „Борисов“ 1, когато вътрешният министър организираше зрелищни акции и громеше съда за неудачите. На мушка бе взета и съдия Мирослава Тодорова, тогава председател на Съюза на съдиите, публично критикувала работата на вътрешното ведомство. А в две последователни интервюта през 2012 г. Цветанов я обвини, че тя не служи на обществото, а на мафията.

В отговор съдия Тодорова му потърси отговорност за клевета в частно наказателно дело. Но понеже тя правораздава в София, казусът бе прехвърлен за решаване на Пловдивския районен съд, за да се осигури на ответника Цветанов обективност и справедливост. В Пловдив той бе оправдан – съдия Екатерина Роглекова реши, че казаното не било обвинение от представител на власт, а „оценка“, плод на „човешкото право (на Цветанов – б.р.) на свободно слово“.

Делата за клевета обаче имат и втора инстанция и след нова порция отводи казусът се озова в Софийския окръжен съд. Но тези дела имат и особеност – давността за преследването им е кратка, в случая беше 4,5 години. А Цветанов направи всичко тя да изтече, без да се чуе окончателната дума на съда, припомня правният сайт.

Първо го пазеше новопридобитият депутатски имунитет в 42-о НС и втората инстанция спря делото. След това обаче парламентът предсрочно бе разпуснат след оставка на кабинета „Орешарски“ и процесът бе възобновен, а Цветанов получи призовка. И то не един, а три пъти. Но и трите пъти не се яви, а адвокатът му също се оказваше ангажиран или в чужбина. Докато Цветанов отново не стана депутат и не се сдоби с нов имунитет...

След разпускането на 43-ото НС той отново е без защита, но пък междувременно през 2016 г. е изтекла и давността. Въпреки всичко и това не беше пречка процесът да тръгне и да приключи, ако подсъдимият не възразява. Затова Софийският окръжен съд бе насрочил гледане на делото за днес. Но Цветанов възрази – защитата му е представила негова нотариално заверена декларация, в която се позовава на изтеклата давност. При това положение Софийският окръжен съд отмени присъдата на пловдивския съд и прекрати делото по давност.

Резултатът – Цветанов не е нито оправдан, нито осъден.

С хепиенд за бившия вътрешен министър приключиха и трите наказателни дела срещу него - за изплатени обезщетения при пенсиониране на Орлин Тодоров, за 6-те "не" върху разрешени от съда СРС срещу същия, и за т. нар. повсеместно подслушване по негово време.