"Бих повярвал в институционалната загриженост на г-н главния прокурор, ако не научавах за писмото му от определени медии, преди то да е дошло във Върховния касационен съд."

Така председателят на ВКС Лозан Панов коментира тази сутрин факта, че Сотир Цацаров му е написал писмо-препоръка - да провери как се разпределят делата в Апелативния спецсъд. (Писмото пристига във ВКС в четвъртък, а предния ден една определена медия написа за него и високата загриженост на главния прокурор, б.р.).

За какво става дума?

Преди седмица стана ясно, че съдия Даниела Росенова - и.ф. шеф на съда и кандидат за титурляр, е пуснала Ценко Чоков под гаранция, макар че делото й е било разпределено, докато тя е била в отпуска.

Днес Панов каза, че е отделил 3 дни в АпСпНС и вече е разговарял с Росенова, както и че разпределението е било извършено от неин заместник. От думите му стана ясно още, че и на общите събрания на съдиите темата с разпределението на мерките за неотклонение е била обсъждана - по повода има и писмо на съдии до ВСС..

Той все пак напомни и че трябва да се коментира освен "вината" на съдията и защо един човек е 7-8 месеца в ареста без обвинителен акт (какъвто е случаят с Ценко Чоков, б.р.).

Покрай кандидатстването й за титуляр на второинстанционния спецсъд Даниела Росенова стана обект на дружна канонада от мнозинството във ВСС и кафявите медии, а вече и от Цацаров.

Днес Панов представи доклад за ситуацията с мерките "домашен арест", изготвен по повод друга шумна мярка за неотклонение - довела до изчезването на турския шофьор Фарук Бекташ. Той каза, че от ВКС отчитат спорадична неправилна практика в различните апелативни райони. Анализът ще бъде приет от ВСС за сведение и изпратен на административните ръководители - предесдателите на апелативни съдилища, плюс Военния апелативетн и Специализирания.

Докладът ще отиде и в Националния институт на правосъдието, където да се прецени нуждата от обучения на магистрати по темите.

Панов напомни още, че смята, че съдиите трябва да изследват "по-задълбочено" връзките на обвиняемия със страната, когато го пускат под домашен арест - дали има бизнес, семейни, учебни, трудови или други отношения, които да го задържат, а не само една адресна регистрация.

Съдия №1 каза още, че както ние, така и той не знае какво става с обещаните от Министерството на правосъдието гривни за арестанти.