Коалиционните" партньори ДПС и БСП продължиха с ударите под кръста.

Покрай клетвата на новия екоминистър Станислав Анастасов днес, в пленарна зала бе хвърлена и една оставка - тази на зам.-председателя на парламенарната група на Коалиция за България - Янаки Стоилов. Като мотив Стоилов изтъкна отказа на ПГ да приеме предложението му назначаването на новия министър да се гласува в петък.

Така, само в рамките на седмица, групата на левицата остава без втори зам.-шеф. След пленума на БСП оставка от същата длъжност подаде и Корнелия Нинова. Тя обясни решението си с убеждението, че всеки трябва да понесе отговорността си за провала на социалистите на евровота, включително и лидерът Сергей Станишев. Цялата парламентарна сага се разигра в отсъствието на председателя на БСП, който днес трябваше вече да си е в София.

Стоилов все пак ще остане депутат. 

Опит за оценка

Предложението за отлагане на гласуването на персоналните промени в кабинета Стоилов направил в отговор на подкрепата, която изразиха от ДПС за вкарване в дневния ред на изменения в Наказателния кодекс, според които пада давността за престъпленията на комунистическия режим, респективно - и за Възродителния процес.

Малко по-рано през деня това поискаха и от ГЕРБ, но кворум не се събра и НК отново не беше разгледан. Преди това пък изненадващо предложението не бе подкрепено от ДПС, въпреки че после от движението се обявиха "за", но не и под натискът на опозицията.

Стоилов хвърли оставка в НЕприсъствието на Станишев. Снимка БГНЕС

Според Стоилов подкрепата на движението за повторното гледане на измененията нарушавало лоялността между двете партии, подкрепящи кабинета. По думите му въпросът бил обсъден вчера от групите на двете партии, но днес от ДПС се отметнали.

"Не преувеличавам значението на този законопроект, защото в него, по времето когато БСП е мандатоносител се прави опит за оценка на десетилетия от българската история", посочи Стоилов и допълни, че въпреки действията на ДПС левицата все пак ще подкрепи предложението на премиера Пламен Орешарски за персонална промяна в кабинета.

"Няма да обсъждам кандидатурата, която се предлага, но тя дава повод за дискусия. Промяната, която днес се предлага, е продиктувана от необходимостта сегашният министър на околната среда и водите да освободи поста поради това, че отива в ЕП", каза още зам.-председателят в оставка на ПГ на БСП. 

Четин Казак от ДПС, който всъщност направи изказването в подкрепа на промените в НК малко преди да се пристъпи към гласуване на персоналните промени в кабинета, излезе на трибуната и благодари на левицата за подкрепата за Анастасов, заявена от Стоилов. Председателят на парламента Михаил Миков обаче не му позволи да доразвие отговора си към преждеговорещия и Казак се съгласи без съпротива да седне на мястото си. 

"Ще се изкажа в подходящия момент", заяви само той.

След което народните избраници пристъпиха към гласуването на кандидатурата за нов екоминистър. Анастасов бе избран със 103 гласа "за", 17 "против" и нито един въздържал се, след което набързо се закле. Групата на ГЕРБ отказа да гласува, което придизвика нападение от страна на депутата от "Атака" Николай Александров.

Закле се. 

"Защо не гласувахте?! Нали искахте оставка?! Защо не гласувахте това назначение?!", обърна се националистът към опозицията.

 Опита се да му отговори Цвета Караянчева от ГЕРБ.

"Удовлетворена съм от днешния ден, заслужаваше си да седим. "Атака" едва сега разбра, че...", успя да изговори Караянчева преди микрофонът й да заглъхне, а Миков я скастри:

"Вашите вътрешни преживявания не са съотносими към процедурата".

Премиерът Орешарски, който бе дошъл да подкрепи министерската номинация, какъвто е редът, бе изпратен с викове "Сбогом, сбогом!" и "Оставка!" от депутатите от опозицията. На излизане Орешарски отказа да отговаря на журналистически въпроси. 

Орешарски демонстрира добро настроение. Въпреки виковете "Оставка!".

Начин на употреба

Играта на нерви между ГЕРБ и ДПС - от една страна и левицата - от друга - продължава вече втори ден като в нея противниците използват като оръжие срамния за историята ни Възродителен процес. 

В сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска измененията в НК да бъдат гласувани в отговор на това, че управляващите вкараха в дневния ред за заседанието президентското вето на новия закон за МВР. В крайна сметка от БСП и ДПС се съгласиха и двете точки да бъдат отложени.

Днес обаче законът за МВР отново се появи в дневния ред. От опозицията съответно поискаха да се гледа и изменението в НК, а след като предложението не мина Красимир Ципов заяви на брифинг:

"Помните ли какъв беше слогънът на кампанията на БСП в рамките на предизборната кампания миналата година? Основният слоган беше "Да върнем България на хората". След една година управление е ясно едно - този слоган звучи "Да върнем България на хората от Държавна сигурност".  

Доста по-емоционален бе Вежди Рашидов, който е от турски произход. Той се върна назад във времето и разказа какво е преживяло семейството му с Възродителния процес. 

"Това беше геноцид! Не само престъпление, а лидерът на ДПС пиеше кафе с другаря Живков. За възродителния процес не е виновен българският народ, а 5-10 човека от Политбюро. Умряха виновниците, сега да си понесат отговорността тези, които ги прикриват - БСП и ДПС!", ядоса се бившият министър на културата и направи препратка към прословутата целувка между лидерите на двете партии Сергей Станишев и Лютви Местан на митинг на Орлов мост. Тогава Станишев се извини на българските турци за Възродителния процес от името на БСП.

"КОЙ е упълномощил тези двамата да се целуват и извиняват от името на българския народ?! И как така днес турската компартия се прегръща с модерната левица?!", попита Вежди Рашидов.

Това, което обаче депутатът от ГЕРБ не отчете, бе че в миналия парламент десният Лъчезар Тошев на няколко пъти вкарва изменения в Наказателния кодекс, същите, за които тези дни спорят депутатите. Но управляващата тогава партия, днес опозиция, не ги допускаше.