Служебният премиер Огнян Гердижков отново заяви, че не е оказвал натиск върху бившия главен секретар на МВР Георги Костов и не го е заплашвал да си подаде оставката. Герджиков каза това преди началото на бизнес форум "Пътна карта за бизнеса", организиран от Българската стопанска камара.

"Ако нарича натиск това аз да го помоля да си подаде оставката, това наистина е жесток натиск. Смятам, че беше съвършено коректно от моя страна, след като министърът на вътрешните работи е свалил доверие от него, след като има сериозни нарушения от страна на главния секретар и аз не бих си позволил да бламирам министъра", обясни Герджиков.

Костов беше отстранен с указ на президента по искане на служебния кабинет, след предложение на вътрешния министър Пламен Узунов. Мотивът за отстраняването му е, че е освободил неправомерно петима шефове в МВР,.

Отстраняването му стана повод за косвена размяна на реплики между бившия премиер Бойко Борисов и служебния - Огнян Герджиков. Според Борисов смяната на главния секретар на МВР е гаранция за БСП за предстоящите на 26 март избори. Герджиков пък заяви днес иронично, че това твърдение е "много умно".

Вчера стана ясно, че още на 15 февруари е постъпил сигнал до главния прокурор от Костов за оказван му натиск от министъра. В сигнала си Костов споделя, че има записани разговори, които го доказват.

Попитан дали знае за записан разговор между Узунов и Костов, Герджиков заяви, че няма никаква идея. Допълни, че ще се радва да е записан, защото там ще бъде чуто нещо, което не било в полза на главния секретар, но отказа да съобщи какво.

Прокуратурата все още проверява сигнала на бившия главен секретар като говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че в държавното обвинение няма сигнал срещу Костов за оказван от него натиск - което беше мотив за исканото му отстраняване.

Герджиков коментира и вчерашното решение на Конституционния съд, с което бяха отменени санкциите при негласуване на избори, с което на практика се обезсмисли задължителния вот. Според служебния премиер решението няма да доведе до увеличаване купените гласове.