На тези избори се открояват две различни визии за развитието на България и те са по линията Европа - Русия, коментира за за Радио „Фокус“ – Пловдив политологът Димитър Аврамов.

По думите му от една страна е налице оптимистична визия за развитието на страната – такава, която залага на прагматизъм и рационализъм.

„Тя е представена от ГЕРБ. Имаме и песимистична визия, която показва, че нещо трябва да се промени не само в България, а и в Европа, че трябва страната да се отклони от пътя, по който върви и да измисли нещо ново. Никой обаче не казва какво е това. Ако погледнем картата на света и на региона, единственият алтернативен модел на развитие е този на Евразийски съюз и на Русия, който не изглежда да е успешен, дори и от гледна точка на хората, живеещи в тази част на света“, обясни Димитър Аврамов.

Според него това е избор, който левицата се опитва да представи като реален.

„Мисля, че това е проблем за БСП, ако обществото успее да отсее фалшивата претенция за провал от перспективата която казва, че страната трябва да се развива чрез конкретни сектори и трябва да продължи европейското си развитие. Ако това се случи, БСП ще има големи проблеми в изборната кампания“, смята политологът.

Димитър Аврамов посочи, че се откроява фундаментална разлика между икономическото мислене в политическите планове и действия на ГЕРБ и БСП.