В скорошен свой "манифест" основателят и собственик на социална мрежа №1 Марк Зукърбърг обяви, че Facebook има уникалната възможност да помогне на хората, които се самонараняват.

Според Световната здравна организация на всеки 40 секунди в света има едно самоубийство. А сред хората между 15 и 29 г., самоубийството е втората водеща причина за смъртта.

Днес хората на Зукърбърг разкриха новите инструменти, с които ще се помага на онези, които може да имат суицидни мисли, разказва TechCrunch.

Те са в голяма степен свързани с функциите Live - живо излъчване на видео, и Messenger - чат програмата на социалната мрежа.

Например, ако гледате приятел, който се е пуснал на живо във фейсбук и той каже нещо, което ви притеснява, можете да докладвате видеото на Facebook, от където ще предложат помощ - свързване с приятел, свързване с телефон за помощ, и съвети и указания за справяне с трудните моменти.

Докладвайте видео - сред опциите скоро ще има "самоубийство или самонараняване".

Facebook говори за тази идея още от миналата година, когато тя бе тествана, но сега има промени.

"Някои казват, че трябва да спрем предаването на живо, но научихме, че отрязването на стрийма твърде рано може да премахне възможност човекът да получи помощ", казва изследователката на социалната мрежа Дженифър Гуаданьо.

"Какво да правите, ако приятел има нужда от подкрепа" - опциите са да информирате, да се обадите на "гореща линия" или да се свържете с друг приятел.

Зукърбърг не прави това сам, а е потърсил помощна на организации в САЩ, които имат услуги с текстови съобщения или горещи линии за борба срещу самоубийствата. Така можете да потърсите и спешна психологическа подкрепа и помощ и през чат-функцията Messenger.

"Мойра, протягаме ръка за помощ" - идентични възможности, и едно сърчице, което казва: "Ако си в труден период, тези ресурси могат да помогнат."

"Това, което чухме от много специалисти, бе, че всякакъв допълнителен натиск при опит да се даде помощ и подкрепа на някого може да го откаже. Надяваме се, че така ще намалим напрежението за хората, които имат нужда", обяснява продуктовия мениджър Ванеса Калисън-Бърч.

Социалната мрежа ще анализира и постовете ви за специфични езикови шаблони, типични за суицидните хора, и тогава също ще предлага помощ.