ЦИК вече е взела решение за възлагане на обществена поръчка на БНБ за отпечатване на бюлетините. Това каза пред Клуб Z говорителят на комисията Александър Андреев.

Според Изборния кодекс гласуването се извършва с общи хартиени бюлетини по образец, утвърден от Централната избирателна комисия. Бюлетините са бели, изработени от плътна непрозрачна хартия, която не позволява да се разкрива тайната на гласуването, с поредни номера и са защитени с полиграфическа защита. Хартиените бюлетини се отпечатват от печатницата на Българската народна банка, която при необходимост може да ползва други специализирани печатници.

Отпечатването на бюлетините се извършва при спазване на изискванията на Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа. Броят на отпечатаните бюлетини по ал. 1 при всички видове избори е равен на броя на избирателите за съответния вид избор, увеличен с 10 на сто.

Андреев поясни, че съхраняването на бракуваните бюлетини е отговорност на БНБ. След края на изборите този брак, както и неизползваните бюлетини ще бъдат унищожени.

Темата с отпечатването и съхранението на бюлетините стана изключително актуална след т.нар. афера "Костинброд". В деня преди парламентарния вот през 2013 г. в медиите се появи информация, че огромен брой бюлетини стоят неохранявани в печатницата в Костинброд, собственост на Йордан Бончев, общински съветник от ГЕРБ. Внушенията бяха, че с тези бюлетини се подготвя фалшификация на вота в полза на ГЕРБ.

Заради този казус имаше съдебно дело, по което единствен подсъдим бе тогавашният главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков. Делото обаче завърши с оправдателна присъда.