Дори и действията на ответника Сарафов  да са били с описания "неморален и неприемлив характер, са извършени по служба и в качеството на прокурор". С други думи – по служба прокурорът може да обижда, натиска, клевети и да излезе сух.

Това излиза от решение на съдия  Любомир Василев от СГС, който прекрати делото на редови следовател от НСлС срещу зам.-главния прокурор Борислав Сарафов с прелюбопитни мотиви.

Според определението на съдия Василев за подобни прояви може да се търси отговорност не на конкретния обвинител, а на Прокуратурата на Република България по Закона за задълженията и договорите, допълва правният сайт "Де факто". 

Т.е. - следователят, който бил наричан от Сарафов "заешко сърце", и му било ясно посочено кои трябва да са "убийците" в случая Хитрино, трябва да съди... институцията, която му е работодател.

Предисторията

Следователят от НСлС Страхил Каменички поиска 26 000 лева обезщетение от Сарафов за поведението му на оперативна среща, дни след трагедията в Хитрино. Срещата е била в Шумен, на нея са присъствали разследващите и наблюдаващият прокурор, писа вчера „Капитал“. Сарафов се появил в неясно какво процесуално качество, започнал да обижда следователите, включително че са  безделници и деквалифицирани и мислят само за ишиас и лумбаго.

Специално на Каменички обявил, че има заешко сърце, понеже не бил повдигнал обвинение на „двама убийци“ – двамата машинисти на дерайлиралия влак. Както и че го бил проучил и можел да му образува дисциплинарно производство.

По това време обаче машинистите още са били на лечение в психиатрични заведения в Русе и при това положение процесуални действия с тях не са възможни. А дали са „убийци“... е ясно кой и кога се произнася.

Следователят бе внесъл иск за увреждане срещу Сарафов по Закона за задълженията и договорите в Софийския градски съд. В исковата молба заявява, че обидите са му нанесени в присъствието на хора, на чието професионално мнение и доверие той държи, а нападките на Сарафов са му причили болки и страдания, допълва правният сайт.

Самият зам.-главен прокурор пред бТВ пък обяви, че истината щяла да излезе по време на делото.

И развръзката

Казусът е разпределен на Любомир Василев от СГС, а с определението си той обявява иска за недопустим. Защото, според него, дори и за този случай Сарафов имал функционален имунитет.

Съдията цитира чл. 132, ал.1 от Конституцията, според който при осъществяване на съдебната власт съдите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност за техните служебни действия, освен ако извършеното е престъпление.

Решението може да бъде обжалвано пред САС.

При предишния подобен случай срещу Сарафов - когато разследваща полицайка от ГДБОП твърдеше, че е мачкана и заплашвана и също така са й давани указания как да се решава дадена проверка, накрая тя сама си оттегли иска.

По-късно през деня изезе информация в "Капитал", че следовател Каменички е завел и наказателно дело от частен характер срещу зам.-главния прокурор, което е образувано в Районния съд в Шумен, където е станал скандалът - защото, по думите му, именно в този град Сарафов е оказвал натиск върху разследващите. Информацията за заведеното дело е потвърдена от съда.