Компанията 21st Century Fox на медийния магнат Рупърт Мърдок официално съобщи на Европейската комисия, че предлага 11,9 млрд. паунда за тв групата „Скай“, съобщава британският в. „Индипендънт“.

Британската министърка на културата и медиите Карън Брадли има 10 работни дни, за да реши дали да представи офертата на медийния регулатор „Офком“. В изявление тя заяви, че има „притеснения, че може да съществуват съображения от обществен интерес..., които да дават основание за допълнително разследване“, преди да се даде препоръка за сделката.

„Първото основание за обществен интерес, в което мисля да се намеса, е медийното разнообразие - каза тя. - Това е нуждата да има достатъчно разнообразие сред хората, които контролират медийните компании, служещи на зрителите във Великобритания“.

Другата причина, по която може да се възпротиви на покупката, е свързана със спазването на стандартите за излъчване.

През декември миналата година 21st Century Fox постигна предварително споразумение за покупката на 61 процента от „Скай“. По това време компанията предлагаше да заплати 10,75 млрд. паунда.

През 2011 г. Мърдок беше принуден да се откаже от опита си да поеме пълен контрол върху акциите на канала, след като бившият главен редактор на изданието "Нюз ъв дъ Уърлд" Ребека Брукс бе арестувана по обвинение за подслушване на известни личности и журналисти. Предишният опит на Мърдок не успя и защото политическия елит във Великобритания изрази опасенията си, че 85-годишният милиардер ще монополизира твърде много медийния пазар в страната.