Нетолерантността и маргинализацията на ромското малцинство продължава да е сред най-неотложните проблеми с правата на човека у нас. 

Това отчитат в традиционния ги годишен доклад за състоянието на правата на човека за 2016 г от Държавния департамент на САЩ. Странното тази година е, че той не бе представен лично от държавния секретар Рекс Тилърсън - нещо нечувано за последните 25 години.

Частта от доклада за България е 43 страници, които можете да видите на английски тук.

Американците отбелязват, че властите са запазили ефективен контрол върху силите за сигурност, посочват се и няколко случая на успешни примери на борба с корупцията.

Сред тях е постановената присъда от 10 години затвор за бившия директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров през май 2016 г. Тя по-късно бе отменена, а делото върнато за преразглеждане. Обвинението е за присвояване на 4,7 млн. лв. Друг пример е осъждането на бившия съдия от Велико Търново Славчо Петров на четири години затвор заради взет подкуп от подсъдим. В доклада се посочва, че корупцията продължава да е тежък проблем за страната.

Като критики се посочват още случаите на полицейско насилие, тежките условия в затворите и центровете за задържане, както и отлаганията и бавенето на процесите в съдебната система. Има множество сигнали и за насилие по полов признак и за дискриминация срещу жените, за насилие срещу деца, за нарастващ онлайн антисемитизъм, за трафик на хора, за дискриминация на хора в неравностойно положение, на представители на етническите малцинства и на представители на общността на гейовете, лезбийките, транссексуалните и интерсексуалните.

Специално внимание е обърнато на "ловците на бежанци" Динко Вълев и Петър Низамов – Перата, като Държавният департамент отбелязва като положително решението на властите да разследва тази дейност.

Не са пропуснати и двата случая, при които българските власти са предали на Турция издирвани за връзки с намиращия се в САЩ турски проповедник Фетхулах Гюлен турски граждани. Това бяха заловените през октомври миналата година бегълци на границата ни с Румъния и върнатият през август бизнесмен Абдула Буюк.