Петър Низамов-Перата е невинен по обвинението за противозаконно лишаване на свобода, определи днес Бургаският районен съд.

Низамов бе арестуван миналата година, след като заедно с познати е "арестувал" група афганистанци в района на река Резовска, близо до турската граница, връзвайки ги със "свински опашки". Това се видя на видео, разпространено в интернет.

Афганистанците трябваше да бъдат основни свидетели по делото, но са напуснали България и не могат да бъдат призовани.

Обвинителите пък твърдят, че срещу тях е упражнен натиск и ще обжалват решението на съда пред по-горна инстанция. Според тях в началото на тази година техен защитен свидетел срещу Перата се е отказал от показанията си, и при повторен разпит е заявил, че не Низамов, а друг е вързал мигрантите със свински опашки. Прокурорите искат 2 години затвор за Низамов.

Перата и Динко от Ямбол станаха нарицателни за "ловци на бежанци" в последната година, въпреки сигналите за наличието и на други групи, патрулиращи границата. На двамата бе обърнато и специално внимание в ежегодния доклад за правата на човека на Държавния департамент на САЩ. В него се отбелязва като добро постижение на правозащитните власти решението да разследват двамата "ловци".

Пред медиите Перата заяви, че ще продължи да патрулира по турската граница.