Русия е разположила крилати ракети с наземно базиране, което нарушава "духа и целите" на договор за контрол на въоръженията и представлява заплаха за НАТО.

Това заяви ген. Пол Селва - зам.-шеф на Обединеното командване на началник-щабовете на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Думите му са първото открито обвинение от американските военни след съобщенията през февруари, че Русия тайно е разположила крилати ракети SSC-8, които е разработвала и изпитвала в продължение на години. Това е станало въпреки забележките на САЩ, че така частично се нарушава подписаният през 1987 г. между СССР и САЩ Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие.

"Системата сама по себе си представлява риск за повечето наши съоръжения в Европа и смятаме, че Русия я е разположила умишлено, за да представлява заплаха за НАТО и за съоръженията в зоната за отговорност на НАТО", заяви Селва по време на изслушване пред Комисията за въоръженията в Камарата на представителите на САЩ.

Генералът от ВВС не уточни дали ракетата, за която говори, може да носи ядрени глави. Той допълни, че САЩ са поставили въпроса през Русия. А военното ръководство на страната било помолено да включи "редица мерки в прегледа на ядрената боеготовност".

Малко по-късно и Държавният департамент обвини Русия, че нарушава договора от 1987 г., предаде Интерфакс. Марк Тоунър, който временно изпълнява длъжността официален представител на ведомството, заяви, че данните за това се съдържат в доклада на Департамента за 2016 г. Но не коментира нищо повече, тъй като това вече било от компетенцията на разузнаването.

"Русия е била, остава и ще остане придържаща се към всички международни задължения, включително произтичащите от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по повод думите на ген. Пол Селва.

Според него Москва прави това дори при ситуации, които не съответстват докрай на интересите й. В такива случаи Русия проявява гъвкавост.

Същевременно Конгресът във Вашингтон забрани на Пентагона да сътрудничи с компанията "Рособоронекспорт". Камарата на представителите одобри проектобюджет на военното ведомство на стойност 587 милиарда долара до края на септември. В него обаче изрично се изтъква, че министерството на отбраната няма право да сключва договори с руската компания за износ на военно оборудване. Ограниченията ще бъдат в сила, докато Русия не спре доставките на смъртоносно оръжие за властите в Сирия и не изтегли въоръжените си сили от Крим.

Джон Хънтсман става посланик в Русия

Джон Хънтсман

Също вчера Джон Хънтсман прие предложението на Доналд Тръмп да бъде следващият посланик на САЩ в Русия, предаде телевизия Ен Би Си.

Той е бивш губернатор на щата Юта и е участвал в първичните избори на републиканците за кандидат-президент през 2012 г. По времето на Джордж Буш-младши е бил посланик в Сингапур, а при Барак Обама - в Китай.

Хънтсман подкрепи Тръмп в началото на кампанията му през 2016 г. После обаче го призова открито да се оттегли от надпреварата. Това стана след разпространението на изказване на Тръмп от 2006 г., че може безнаказано да хваща жените за гениталиите.

Посланикът в Москва ще има нелеката задача да се опита да подобри отношенията с Русия, на което се надява новият президент. Изборът на Хънтсман става в момент, в който едно след друго валят обвинения за връзки между щаба на Тръмп и Кремъл.

При всички положения кандидатурата на Джон Хънтсман ще трябва да бъде утвърдена от Сената. През 2009 г. той бе единодушно одобрен за посланик в Китай.