Още на 14 март премиерката Тереза Мей може да задейства член 50 от Лисабонския договор за излизане от Евросъюза, пише британският в. "Телеграф".

На 13 март двете камари на парламента - Камарата на общините и Камарата на лордовете ще одобрят документа по т.нар Брекзит. Лордовете нямат нови поправки, а долната камара най-вероятно ще гласува това, което е удобно за правителството.

Така че се очаква на 14 март кралица Елизабет II да ратифицира решението на парламента, което ще стане закон и на кабинета на Тереза Мей ще бъде дадена зелена светлина да започне процедурата по излизане от Европейския съюз.

По информация на вестника много министри оказвали натиск върху Мей веднага да задейства "Брекзит". По този начин те се надяват, че фокусът на медиите ще бъде изместен именно към това събитие. А не както през последните дни върху представения бюджет, който е подложен на унищожителна критика.

"Телеграф" съобщава още, че канцлерката на Германия е дала да се разбере, че ако до края на март Тереза Мей задейства член 50, то останалите 27 държави на ЕС ще се съберат на извънредна среща на върха на 6 април.

Както е известно процесът по съгласуване на напускането на ЕС е много дълъг. Поне две години ще се обсъждат условията между Лондон и Брюксел. Много наблюдатели са на мнение, че този срок няма да е достатъчен да се изработи правната рамка и преговорите ще продължат още няколко години.