САЩ се подготвят за виелица, след като сняг започна да затрупва североизточните щати, предаде Ройтерс.

Жителите на застрашения район бяха помолени да останат по домовете си. Отменени бяха хиляди полети, а училищата прекратиха занятията.

Националната метеорологична служба издаде предупреждение за буря в 8 щата, сред които Ню Йорк, Пенсилвания, Ню Джърси и Кънектикът. До днес следобед българско време се очаква снежната покривка да достигне 60 сантиметра.

Бедствието заплашва 50 милиона души.

Заради опасността от лошо време германската канцлерка Ангела Меркел бе принудена до отложи планираното за днес посещение в САЩ. Очаква се тя да пристигне там на 17 март.

"Ако се наложи да излизате, правете го за колкото се може по-кратко време. Но най-добре би било да си останете у дома", заяви нюйоркският кмет Бил де Блазио.

Тази сутрин бяха затворени надземните станции на метрото в града. Възможно е да бъдат спрени някои линии на градските автобуси и електрички.

Властите в Ню Йорк са подготвили голям брой снегорини, за да почистят трите местни летища. Хиляди тонове сол и пясък са подготвени за пътищата към тях, мостовете, тунелите и паркингите.

Авиокомпаниите отмениха над 4000 полета преди започването на бурята. Най-много полети са отменени до и от аерогарите в Нюарк и Бостън.

Губернаторите на щатите Ню Йорк, Ню Джърси, Пенсилвания и Вирджиния обявиха извънредно положение.

Обществените училища в Ню Йорк - най-голямата система от учебни заведения в САЩ, отмени занятията.

Бурята идва в края на необичайно меката зима, на която се радваха хората по по-голямата част на Източното крайбрежие, отбелязва Ройтерс. Снеговалежите бяха по-малко от обикновено в Ню Йорк и Вашингтон.

Централата на ООН в Ню Йорк също хлопна кепенци. Не спря обаче да работи стоковата борса.