Руската правителствена комисияу по законопроектна дейност подкрепи идеята да се забрани на сътрудниците на МВР да напускат страната дори ако те нямат достъп до държавна тайна, предаде Нюз.Ру.

Идеята е на бивш6ия депутат Дмитрий Носов от крайната националистическа Либералнодемократическа партия (ЛДПР).

В момента забраната важи само за тези, които имат достъп до сведения от "особено важност" или "съвършено секретни сведения". Носов внесъл законопроекта още през 2015 г., в предишната Дума. След изборите миналата есен той вече не е депутат.

Идеята на Носов е временно да бъде забранено излизането зад граница на сътрудниците на МВР или на хора, намиращи се на "определени" цивилни длъжности в органите на вътрешните работи.

Законопроектът на националиста предлага да бъде забранено да работят в МВР на тези, които имат разрешение на постоянно прабиваване в чужда държава. В пояснителни записки се изтъква, че целта е "усъвършенстване на мерките по предотвратяване на корупцията и повишаване на отговорността на сътрудниците, федералните държавни цивилни служители и работещите в органите на вътрешните работи".

Законопроектът все още не е внесен в Думата. Правителствената комисия няма забележки към него. От МНР искат изброяване на длъжностите, които ще засегне забраната. А комисията препоръчва на външното министерство да изготви списъка на чуждите държави, които засегнатите няма да могат да посещават.

Владимир Василиев - лидерът на парламентарната фракция на управляващата с конституционно мнозинство партия "Единна Русия", смята, че инициативата "има право на съществуване". И допълни, че всички знаят каква ситуацията в света в момента. Сътрудниците на руските правоохранителни органи лесно можели зад граница да се превърнат в мишена.

Дмитрий Носов - авторът на идеята за забрана, се прочу преди време с това, че обяви Сталин за ней-великия политик и изрази съмнение в големия брой жертви на репресиите.

И преди правоохранителните органи са забранявали на свои сътрудници да напускат Русия припомна Нюз.Ру. Такава мярка бе приета след анексирането на Крим през 2014 г. Тогава бе забранено излизането в чужбина на служителите на силовите ведомства. Те нямаха право да посещават 150 страни, сред които България, САЩ, Турция, Великобритания, Япония, Мексико, Италия, Египет, Испания, Чехия, Норвегия и Холандия, че дори смятаната за приятелска Куба.

През 2015 г. МВР и Федералната служба за сигурност (ФСБ) препоръчаха на своите сътрудници на не посещават западни страни. Тогава всички офицери от взводен командир нагоре предадоха задграничните си паспорти.

Пак тогава бе разпространен списък с "подходящи" за посещение страни. В него фигурираха Азербайджан, Армения, Беларус,  Виетнам, Казахстан, Камбоджа, Камерун, Киргизстан, Китай, Куба, Мианмар, Никарагуа, Таджикистан и непризнатите от Запада Абхазия и Южна Осетия.

Тогава броят на руските туристи в България намаля. Москва забрани почивките в чужбина за държавните служители в отговор на санкциите на ЕС. Но причина за спада на туристите бе и поевтиняването на рублата. Наши хотелиери обаче обвиниха българските власти, че се подчинили на Брюксел. Те дори залашиха, че ще искат от ЕС компенсации за проваления сезон.