След жалба, подадена от коалиция “Движение Да България” за нарушения на правилата на предизборната кампания, Централната избирателна комисия (ЦИК) постанови да спре разпространението на книга, озаглавена: “Крадци на демокрация. Те ограбиха България!”, издадена от “Телеграф”.

ЦИК прие за допустима жалбата, подадена от името председателя на “Да, България!”  Христо Иванов, който е политически говорител на Коалицията.

ЦИК установи нарушение на забраната на чл. 183, ал. 4 от управителя на „Телеграф“ ЕООД, Александър Георгиев, по повод издаването на книга със заглавие „Крадци на демокрация. Те ограбиха България!“ по отношение на кандидатите за народни представители Христо Любомиров Иванов, Радан Миленов Кънев, Антоанета Димитрова Цонева и Тома Георгиев Белев, пише в решението на Централната избирателна комисия.

На Александър Георгиев ще бъде съставен акт за установеното нарушение. След съставянето и връчването на акта, документът ще бъде изпратен и на Областния управител на област София за издаване на наказателно постановление.

Наред с това “Да, България!” настоява и за публикуване на право на отговор в упоменатото издание. Съгласно член 188 от Избирателния кодекс, издателите на “Телеграф” са длъжни да публикуват отговора на Коалиция “Да България” на същото място, със същия размер вид и формат без коментар.

“Движение Да България” очаква от “Телеграф” да публикуват този отговор в цветна  притурка към ежедневника, разпространявана безплатно с всеки брой на вестника в цялата страна. За неспазването на това задължение е предвидена санкция в чл. 485 от ИК.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ