Президентът Румен Радев заяви пред БНТ, че се надява заедно с президента на Русия Владимир Путин да бъдат патрони на тържествата за 140-ата годишнина от Освобождението на България. Те се навършват догодина на 3 март.

"Не българският президент определя графика на Тръмп и на Путин". Така Радев отговори на въпрос с кого двамата държавни глави ще се срещне пръв.

Той допълни, че се надява да се види с президента на САЩ Доналд Тръмп през май на срещата на върха на НАТО.

Радев каза, че министрите в служебното правителство са негови лични назначения. При техния избор той се ръководел от високи критерии - професионализъм, почтеност и др. И изтъкна, че малцина от членовете на кабинета имат партийно минало.

"С партии не съм работил. Най-дистанциран бях от БСП", каза още президентът по повод подбора на министрите.

Според него общественото одобрение доказва, че правителството се справя добре. По повод уволненията Радев заяви, че никой не е абониран от властта "особено тези, които са съгрешили". Той каза, че е настоявал да няма смени по политически причини.

За уволнението на Иван Гарелов като медиен съветник на кабинета държавният глава каза, че това е право на служебния премиер Огнян Гердгиков.

"Г-н Гарелов постъпи като джентълмен, когато защити свой колега, и то жена. Бях информиран. Премиерът Герджиков подробно ми изложи своите мотиви, аз ги приех. Посочете ми неправомерни уволнения? Ще поема отговорност за тях. Ние имаме принципна постановка за уволненията. Дал съм своите категорични указания да няма уволнения по политически причини", каза Радев.

За пореден път той коментира и поведението си по повод споразумението СЕТА.

"Нямаше как да споря за нещо, което изобщо не беше в работния дневен ред. Казусът със СЕТА приключи още октомври миналата година, когато беше подписан от предишното правителство. Ще сезирам КС за законосъобразността на СЕТА. Българският парламент ще се прозинесе", каза Радев.

И допълни, че заглавията "Радев приветства СЕТА" са били лъжа.

Радев каза още, че българският еврокомисар ще бъде посочен през май. Ако до тогава няма легитимно правителство това ще го направи служебното праителство.

Според президента България трябва да има три приоритета - гарантиране на сигурността, икономическо развитие и пълноценна интеграция. Той е притеснен, че за кохезионна политика вече не се говори на политическо ниво в ЕС.

"Много държави се обявиха против Европа на скоростите. Европейските ценности за единство и солидарност означават хармонично развитие на всички държави. На различни скорости ЕС рискува да се разпадне. Двиението на различни скорсоти е факт и то не е от вчера. Проблемът е, че за първи път вече се говори открито за това различно движение. Досега все пак напред излизаха ценностите. Това е повече психологическа промяна", каза Радев.

Той описа ЕС като "една гара" и припомни, че според Лисабонския договор ако 9 държави се договорят могат да започнат т.нар. засилено сътрудничество.

"На тази гара ще се композират повече влаковеи компзици. Там, където се съберат 9 вагона, влакът потегля. Не само трябва да докараш своя вагон, трябва да донесеш и малко въглища за локомотива", каза Радев.

Според него България също трябва да проявява инициатива, а не само да "търсим къде да се закачим".

Радев заяви, че намесата на Турция в нашите избори е факт. Той обаче изтъкна, че Турция е наш съсед, приятел и партньор.

"Искам да призова за повече спокойоствие, да не се ескалират емоциите покрай тази намеса. Българските институции и кометентните служби работят активно. Важно е как ние поставяме този въпрос в рамките на ЕС", каза Радев.

Той допълни, че българските мюсюлмани са неразделна част от нашето общество и всички институции трябеа да защитават нашите сънародници, да работят за тяхното пълнценно интегриране в противовес на външните опити за тяхното капсулиране в затворени партии и в религиозни общности, финансирани отвън с проповедници, проповядващи нетрадиционен за нас ислям.

Радев каза, че санкциите срещу Русия вредят на Европа, защото я разединяват,

"Ние трябва да следваме нашият интерес. Никой няма право на монопол върху истината - нито Западът, нито Русия. Да не загубим нашата собствена преценка. Истинският патриот обича България. Няма вторични белези на патриотизъм. Може да става въпрос за културни и други предпочитания и привързаности".

Така отговори Радев на въпрос кого трябва българите да обичат повече след България - Запада или Русия.

"Ролята на президента е да отстоява националния интерес, независимо че може да загуби своята популярност. Оценката за един политик ще я даде историята, а не социологията. Президентът трябва да залага на дългосрочните решения", заяви Радев.

Той коментира и казуса в Белене, където отец Паоло Кортези бе принуден да напусне града, след като предизвика протести, защото настани при себе си семействи бежанци.

"Казусът е сложен. Подкрепям всеки акт на човечност и толерантност. Осъдждам използването на този случай за партийни цели. Трябва да разбираме и страховете на хората там, но те не трябва да водят до нарушаване на тоелерантността. Хората, които протестират, могат да покажат на дело подкрепа за мигрантите в Харманли да речем", каза още президентът.

Според него нашето общество е разединено, а политиците се хранят с това разединение. Въпреки, че само след 10 дни ще трябва да седнат един до друг в парламента.