Джихадистката групировка "Даеш" ("Ислямска държава") пое отговорност за атентата в Лондон вчера, предаде телевизия "Ал Арабия".

Това стана малко след изявлението на премиерката Тереза Мей пред британските депутати.

Тя заяви, че нападателят, който уби трима души пред парламента и бе застрелян, е роден във Великобритания и е бил разследван от вътрешното разузнаване заради опасения от насилствени екстремистки действия, предаде Ройтерс.

Полицията арестува 8 души на шест адреса в Лондон и Бирмингам в рамките на разследването на атаката. Нападателят вече стана известен като "вълка единак". Спор ед Тереза Мей той бил вдъхновен от ислямистката идеология.

40 души бяха ранени при нападението. 29 от тях са в критично състояние.

Нападателят подкара колата си по моста "Уестминстър", започна да гази пешеход;ци, след това се вряза в портала на оградата около парламента и наръга смъртоносно неввъоръжен полицай. След това той бе застрелян и по-късно умря.

"Това, което мога да потвърдя, е, че мъжът е роден във Великобритания и че преди няколко години е бил разследван от МИ-5 във връзка с опасения за насилствен екстремизъм", заяви премиерката пред парламента.

Тереза Мей. Снимка ЕПА/БГНЕС

"Той е бил незначителна фигура... Не е бил част от нястоящата картина на разузнаването. Не е имало разузнавателни данни за неговите намерения", каза още Мей.

Тя допълни, че самоличността му ще бъде разкрита, когато разследването го позволи.

Мостът "Устминстър" и районът около парламента и днес останаха отцепени. Съдебни лекари и експерти продължиха да проучват мястото, където нападателят бе застрелян.

Починаха двама от прегазените от него, както и наръганият полицай.

Сред ранените има 12 британци, трима френски ученици, двама румънци, четирима южнокорейци, двама гърци и по един човек от Германия, Полша, Китай и САЩ.

Депутатите започнаха днешната сесия с минута мълчание. Това стана в 9,33 часа местно време. Това не бе случайно - 933 бе номерът на значката на загиналия полицай Кийт Палмър.

Някои хора са шокирани от факта, че нападателят е могъл да причини толкова поразии в центъра на Лондон, при това въоръжен само с кола и един нож.

"Полицията и агенциите за сигурност, на които разчитаме за нашата сигурност, предугадиха голям брой такива атаки през последните години, над десет за миналата година", каза министърът на отбраната Майкъл Фалън.

"Такова нападение на вълк единак, използващ предмети от всекидневието - кола и нож, за много по-трудни за предугаждане", изтъкна Фалън пред Би Би Си.

В парламентарната зала бе и френският външен министър Жан-Марк Еро. Той пристигна в Лондон, за да посети в болницата тримата ранени френски ученици. Животът им е извън опасност.

Тази вечер в 18 часа местно време (20 часа българско) на лондонския площад "Трафалгар скуеър" ще се проведе бдение в памет на жертвите.

От атентата не пропуснаха да се възползват антиимигрантски групировки във Великобритания и други страни, отбелязва Ройтерс. Те веднага направиха връзка между имиграцията и атаката. Това стана преди да бъде обявено, че терористът е роден във Великобритания.

Групата "Напусни ЕС" обвини политиците от основните партии, че улесняват тероризма, като не засилват охраната на границата.

Марин льо Пен - крайно дясната кандидат-президентка на Франция, заяви, че случилото се в Лондон показва колко е важно да бъдат охранявани националните граници и да бъдат засилени мерките за сигурност.