Терористът, извършил вчерашния атентат в Лондон, се казва Халид Масуд и е на 52 години, съобщиха източници от Скотланд ярд, цитирани от в. „Гардиън“.

Той е роден в графство Кент и според детективите в последно време е живял в Западен Мидланд. Именно там се намира Бирмингам - втория по големина британски град, където снощи бяха арестувани няколко души във връзка с атентата.

Днес премиерката Тереза Мей заяви пред парламента, че нападателят е роден в Обединеното кралство.

Халид Масуд е имал редица прякори, съобщиха силите на реда.

Той не е бил обект на нито едно текущо разследване и преди нападението вчера не е имало разузнавателни данни за негово намерение да извърши терористичен акт.

Той обаче е бил известен на полицията и е имал редица предишни присъди за нападения, включително с нанасяне на тежки телесни повреди, притежание на нападателно оръжие и нарушения на обществения ред.

За първи път Масуд бил осъден през ноември 1983 г., едва 19-годишен. Последната му присъда била от декември 2003 г. за притежаване на нож.

Масуд обаче не е бил осъждан за тероризъм.

Вчера Халид Масуд прегази с кола няколко десетки хора на моста "Уестминстър", след което се вряза с нея в портала на оградата край парламента. Той рани с нож полицай, след което бе застрелян. И Масуд, и полицаят Кевин Палмър починаха от раните си. Умряха и двама от прегазените с колата. Ранените са над 40.

Отговорност за атентата пое „Даеш“ („Ислямска държава“).