Лондонският атентатор Халид Масуд имал в чужбина съучастници, които искали да се присъединят към джихадистки групировки, съобщи правителствен източник в САЩ, цитиран от в. "Гардиън".

"Сред хората, с които той е контактувал, е имало такива, които са се интересували да заминат за чужбина и да се присъединят към ислямистки групи, но няма доказателства, че самият той е искал същото", каза източникът.

На 22 март Масуд прегази с кола няколко десетки хора на моста "Уестминстър", след което се вряза с нея в портала на оградата край парламента. Той рани с нож полицай, след което бе застрелян. И Масуд, и полицаят Кевин Палмър починаха от раните си.

Трети прегазен от Масуд умря от раните си. Така убитите при атентата в сряда станаха общо петима. Ранените са над 40.

Според някои слухове рожденото име на Халид Масуд е било Ейдриън Елмс. Той е приел исляма по-късно. Засега обаче тази информация не е потвърдена.

Атентаторът е роден навръх Коледа през 1964 г. и бил отгледан само от майка си. Вероятно се е радикалирзирал при неколкократните си престои в затвора.

10 души бяха арестувани заради атентата при хайки в Лондон и Бирмингам. Това са и жени, и мъже на възраст от 21 до 58 г. Всички те са заподозрени в подготовка на терористични актове.

Отговорност за атентата в Лондон пое "Даеш" ("Ислямска държава"). Тя обяви атентатора за "войник", откликнал на нейния "призив". Което навежда на мисълта, че групировката не е имала предишни контакти с Халид Масуд, коментира "Гардиън".

Подобна терминология е използвана и за Омар Матин, който през юни 2016 г. разстреля 49 души в нощен клуб в Орландо, Флорида, и за Мохамед Лауайедж-Булел, прегазил месец по-късно 84-ма души с камион в Ница.

Съвсем други описания се използват за атентатори, изградили мрежите, които извършиха атентатите в Париж и Брюксел. Повечето от тях са прекарали известно време в Сирия и са добре обучени, преди да бъдат изпратени на мисия.

"Даеш" цели да създаде впечатление за глобалния аспект на дейността си. Това е една от причините изявлението за отговорността за лондонския атентат да бъде рапространено на английски, арабски, френски и немски език. Същевременно тя иска да омаловажи факта, че много поддръжници на групировката я загърбват заради военните й поражения в последно време.

Хиляди хора се събраха снощи на лондонския площад "Трафалгар" на бдение в памет на жертвите на атентата, предаде АФП.

"Лондончани няма да се оставят да бъдат сплашвани от тероризма. Болните зли мозъци, които опитват да нарушат нашия начин на живот, няма да постигнат целта си", заяви кметът на Садик Хан от стълбите пред Националната галерия.

На земята бе изрисувано с тебешир логото на лондонското метро с надпис "Не ни е страх". Изрисувани бяха също три знамена - британското, френското и белгийското. Последните кървави атентати с много жертви преди този в Лондон бяха извършени в Париж и Брюксел.

Участниците в бдението запалиха свещи и положиха цветя край двата фонтана на площада.