Бившият шеф на изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов отива на съд. Това обявиха днес от държавното обвинение. Той и още 8 души са обвинени в участие в организирана престъпна група, която е вземала подкупи. Става дума за бивши и настоящи служители на автомобилната администрация, уточняват от прокуратурата. 

Цветелин Цветанов има седем обвинения. Сред тях са тези за организиране на престъпна група, както и за вземането на два подкупа преди създаването на групата, когато още е бил началник на областния отдел на "Автомобирна администрация" в Плевен.
Имената на останалите обвиняеми са Соня Христова, Цветелина Димчева-Дойчинова, Тихомир Вълчев, Пламен Ангелов, Емил Иванов, Венцислав Генов и Цецка Димитрова.

Според доказателствата по делото Цветелин Цветанов е организирал престъпната групата през февруари 2015 г. Тя се е занимавала със събиране на т.нар. такса спокойствие от автопревозвачи, целенасочено извършване на проверки на определени пунктове, на учебни центрове и фирми за превоз на товари и пътници чрез покровителстване или формално извършване на проверки.

Прокуратурата твърди, че има доказателства и за упражняван натиск върху превозвачи да плащат на инспектори от ведомството, за да не им се извършват проверки, манипулиране на изпити за придобиване на категории за правоуправление на леки и товарни автомобили, изпити за правоспособност за превоз на опасни товари ADR, за професионална компетентност, нерегламентирано издаване на свидетелства, издаване и възстановяване на лицензи за международен превоз на товари и пътници, назначаване на служители в агенцията срещу подкуп.

Обвиняемите бяха задържани при акцията на ГДБОП и ДАНС през март миналата година. Тогава бяха арестувани Цветелин Цветанов и още 13 служители от София, Враца и Видин по обвинения в корупционни престъпления.