ГЕРБ отново е първа политическа сила и води пред БСП с около 4%. Това показаха първите предварителни резултати от парламентарните избори днес. 

Около 1,1 млн. души са гласували за ГЕРБ, което е голям успех за партията, отчитат анализаторите. 1 млн. българи са избрали БСП - левицата за първи път от години е с толкова добър резултат. Има връщане в известен смисъл към двуполюсния партиен модел като ГЕРБ и БСП, които центрираха предизборните дебати в противопоставяне помежду си, изсмукаха дебата, смята Първан Сименов от "Галъп интернешънъл". ДПС не е в добра форма,както и "Обединените патриоти" и "Воля".

 

Реформаторският блок е на ръба - според "Алфа рисърч" с 4% и 3,8 на сто при "Галъп". Шансовете си не са изгубили и "Да, България" с 3,6%, според екзит пола на "Галъп интернешънъл". "АБВ - Движение 21", ДОСТ и "Нова република" остават извън парламента.

"Победата на ГЕРБ не е голяма, но знакова победа, особено ако ГЕРБ остане единествената проевропейска партия в парламента", отбеляза коментаторът Петко Георгиев.

Как ще изглежда новият парламент

Според "Алфа рисърч" при 6-партиен парламент:

ГЕРБ- 86-88

БСП- 75-77

ДПС - 25-27

Обединените патриоти- 25-27

Воля- 13-15

РБ-Глас народен- 10-11 (под въпрос все още)

 

Според "Галъп интернешънъл" при 5-партиен парламент:

ГЕРБ- 94-98

БСП- 81-85

ДПС - 20-24

Обединените патриоти- 24-28

Воля- 12-14

"Поне половината от екзитполовете са фалшиви", заяви Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл" пред БНТ.

Според него този факт е повлиял на изборните резултати. 

Избирателната активност бе около 49% към 19.00 ч.

Напрежение на изборите имаше в Турция. Причината за по-големите опашки този път в сравнение с и без това големите опашки всеки път е разпореждането на ЦИК декларациите, че избирателят не е и няма да гласува на друго място, да се попълват в изборната секция лично и да се подписват пред член на избирателната комисия. Изискването се появи буквално ден преди изборите, нямаше време да бъде обжалвано, въпреки че въпросните декларации по закон не са изборни книжа и в Изборния кодекс отсъства разпоредба те да се попълват на място. Декларациите са достъпни в интернет и изискването е бъдат подписани лично.