Apple са пласирали най-много смартфони през 2016 г, като шампион по продажбите е предишният модел на iPhone - 6s, сочат данни нa анализаторите от IHS Markit.

Това е напълно нормално, като се има предвид, че iPhone 7 се появи едва за последното тримесечие на миналата година. И за този период е по-продаван от предшественика си.

IHS Markit, които проследяват над 350 модела смартфони, поставят в първите 4 места все модели на Apple. След 6s e 7, 7 Plus и 6s Plus. Това е знак, че компанията в Купертино създава умни слушалки, които остават адекватни за дълго.

След iPhone следващите 2 места и последните 3 в топ 10 се държат от корейският гигант и основен конкурент на американците Samsung. Galaxy S7 Edge държи петото място, след него са предшествениците - S6 и S6 Edge, което сочи, че старият флагман също като на Apple все още е популярен. 

И макар Samsung да се разтърси сериозно заради изтеглянето на горящия и гърмящ Galaxy Note 7, това всъщност е вдигнало продажбите на безопасните им модели. 

Един от най-продаваните смартфони в света, който по всяка вероятност не сте виждали.

На 7-мо място е Oppo A53 - популярен модел на китайският гигант, който тепърва навлиза на западния пазар, но е изключително популярен в родината си. Засега 80% от продажбите им са в Поднебесната империя, но това не им пречи да са четвърти в света, въпреки по-скромния каталог и по-малкото пазари от другите известни китайци - Huawei. Те пък може би продават повече в Европа и САЩ, но като чиста бройка поръчки не влизат в топ 10.