Парламентарните избори в България привлякоха необичайно голямо внимание в немскоезичните медии. Най-напред ще цитираме извадки от коментарните колони на вестниците.

Под заглавие "Всичко по старому" "Зюддойче Цайтунг" пише:

„Дали наистина нещата се връщат в изходно положение преди София да поеме председателството на ЕС в началото на 2018? Само на пръв поглед. Защото България определено ще стане по-националистическа и по-популистка. Неотложните реформи в най-бедната и най-корумпираната държава от ЕС занапред ще имат още по-малки шансове за осъществяване, отколкото през последните години под самодоволното управление на премиера Борисов.

Малката групичка истински реформатори се саморазпиля в три партии без реални шансове, нито една от които не влезе в парламента. Така реформаторите няма да имат представителство нито в парламента, нито в бъдещото правителство. А тъй като и ЕС отдавна се отказа от ефикасния допреди време натиск в борбата срещу корупцията, в България си остават старите проблеми. Решаването им изобщо не интересува нито националистите и популистите от „Обединени патриоти”, нито пък социалистите или четвъртата по сила партия ДПС. Всички те са известни с това, че пречат на реформите и поддържат съмнително тесни връзки с Кремъл. Така че: който и да управлява България занапред, гражданите на страната едва ли възлагат кой знае колко големи надежди на бъдещото си правителство.”

Ето и част от коментара в австрийския "Дер Щандарт":

„В палитрата има достатъчно тъмни бои за черна картина: България е най-бедната страна в ЕС, сегашното служебно правителство е вече шестото само за четири години, корупцията е вездесъщ проблем. И въпреки всичко: колкото и да са разочаровани от буксуващите реформи, хората не се поддадоха на изкушението да се откажат от силните си симпатии към ЕС. Това показват и допитванията, според които българите имат повече доверие в институциите на ЕС, отколкото в своите собствени. Тъкмо поради това резултатите от изборите не означават, че Борисов има картбланш за по-нататъшно протакане.

Ако реформите и борбата срещу корупцията не дадат скорошни резултати, неговата проевропейска ориентация може да се окаже изпразнена от съдържание опаковка. А това би дискредитирало надеждите, насочени към ЕС.”

Швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" публикува обширен анализ под заглавие „Победа, която не ощастливява”. Там между другото четем:

„Победата не ощастливява истински победителите от прозападно ориентираната партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов. (…) Той изглеждаше всичко друго, но не и триумфиращ, когато говореше за „дълга” да сформира правителство. (…) Скептичността е основателна, защото възможностите на Борисов са ограничени. В сегашния отровен, поляризиран политически климат изобщо не може да се мисли за широка коалиция със социалистите. (…) В бурната предизборна битка двете големи партии взаимно се оплюваха като закрилници на корупцията и шуробаджанащината - с пълно право, впрочем. Но това едва ли стимулира конструктивното сътрудничество помежду им. (…)

За „Обединените патриоти” е налице сериозна алтернатива в лицето на социалистите, ако преговорите с ГЕРБ се провалят. В идеологическо отношение те дори биха били много по-близо до БСП, доколкото и едните, и другите защитават една доста по-еврокритична и проруска външна политика, в сравнение с политиката на досегашните правителства. Освен това те защитават ляво-популистка социална политика. (…)

На този фон няма много надежда за бързо възстановяване на политическата стабилност. А такава стабилност е спешно необходима, защото страната е най-корумпираната в ЕС, според „Трансперънси Интернешънъл”, а освен това сериозно изостава икономически. Към това се добавя и фактът, че България все повече се превръща в играчка в ръцете на двете си големи съседки: както Турция, така и Русия играят важна роля в икономиката и във вътрешната политика на страната. Освен ГЕРБ, всички партии, които влязоха в парламента, искат подобряване на отношенията с Русия. В средносрочен план това ще противопостави страната-членка на ЕС България срещу Европа и САЩ, особено на фона на набъбващия конфликт Изток-Запад. Първата проверка вече чука на вратата: на 1 януари 2018 година България поема председателството на ЕС.”

Германският "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" излиза с голяма публикация от Михаел Мартенс, който е отличен познавач на българската действителност. Заглавието гласи „Хубавите неща винаги са три”, а в подзаглавие редакцията изнася: „Борисов печели парламентарните избори в България, но изборът на възможни коалиционни партньори е ограничен. Сред губещите косвено е и Ердоган”.

В кореспонденцията си Михаел Мартенс описва политическото развитие в България през последните години, а в пасажа, посветен на БСП и на Корнелия Нинова, авторът между другото пише:

„Под нейно ръководство не може да става и дума за социалдемократическа, проевропейска ориентация на БСП. Точно обратното - новата ориентация на Нинова е пак да обвърже партията с нейните посткомунистически традиции”.

Михаел Мартенс се спира и на възможните правителствени коалиции. По повод ДПС авторът пише: „Борисов навремето излезе с обещанието, че ще изтласка вън от властта „турската партия”, която винаги участва ефикасно в „коронясването”. Доста сигурно е, че той и днес няма да я вземе в правителството. Така, чисто аритметически, но и политически, на Борисов му остава само една твърде гадна правителствена опция. Дали чрез пряко коалиционно споразумение или пък само косвено - чрез пасивна поддръжка на ново малцинствено правителство, той ще зависи от гласовете на „Обединените патриоти”: съюз от три партии, обединени от своя популизъм, расизъм и възхищение пред насилието”, пише Мартенс.

Отново във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" е публикуван и икономически анализ на изборните резултати в България. Под заглавие „Победата на приятелите на ЕС в България радва борсите” авторът пише, че сигналът към икономиката е амбивалентен. След като отбелязва, че опозиционната БСП е ориентирана към Русия, авторът дава думата за коментари на Боряна Димитрова, Симеон Дянков и Владимир Вано, главен икономист на „Сбербанк” за Средна и Източна Европа: „През 2016 година българската икономика реално нарасна с 3,4%, а това е втората най-добра стойност в целия ЕС", отбелязва с похвала Вано. По неговите думи, борсата посрещнала положително победата на ГЕРБ, а сред купувачите на облигации се очертавала най-положителната оценка за рисковете от началото на финансовата криза насам. Вътрешното потребление си оставало най-важният мотор на ръста, като през 2017 съфинансираните от ЕС инвестиции щели да играят особено важна роля.

"Погледнато от тази страна, изборните резултати в България могат да се определят като добри за пазарите”, посочва Вано."

Отзиви за изборите в България публикуваха още редица международни медии, като акцентите в повечето случаи съвпадат с вече цитираните публикации. Агенция Франс прес извежда в заглавие „Борисов е късметлия за трети път” и обявява бившия премиер за „цар на завръщанията”. Агенция ДПА се спира на очакваното трудно сформиране на правителство, а в кореспонденция, публикувана на страниците на "Зюддойче Цайтунг", се казва, че "Борисов ще трябва да сформира коалиция, в която навярно ще влязат и верни на Москва политици".

Материалът е публикуван в "Дойче веле".