Бойко Борисов не трябва да бъде отново премиер на България. Той сам се е отказал от двата си досегашни мандата и не ги е изкарал докрай. Най-доброто нещо са България е тройна широка коалиция мвежду ГЕРБ, БСП и "Обединени патриоти" (ОП).

Това заяви пред БНТ днес Валери Симеонов - един от съпредседателите на "патриотите".

"Премиер трябва да бъде човек със съответния опит. Такива хора има много в България", смята Симеонов, но не посочи конкретно име.

Колкото за предложената от него коалиция, според него тя би била най-стабилната. И въпреки че ОП и ГЕРБ събират над половината депутати в новия парламент, Симеонов вече е говорил за широка коалиция и с Бойко Борисов, и с Корнелия Нинова.

"Отново се обръщам към тях с призива да загърбят своето его и с аргумента, че България е над всичко", каза Симеонов.

Той допълни, че вече е обсъждал идеята с представители на ГЕРБ и БСП, но отказа да уточни в какъв формат. Лидерът на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) заяви, че ще чака от Малта да се завърнат Борисов и Цветан Цветанов.

"Мисля, че лидерите на БСП и ГЕРБ имат способностите на държавници. Мисля, че е редно да помогнат да осъществим такава идея. Гарантирам тогава, че управлението ще е стабилно и ще трае 4 години", увери Валери Симеонов.

И коментира вариантите за съставяне на кабинет, изложени от водещата.

Първият е коалиция между ОП и ГЕРБ. Патриотите не искат постове на всяка цена. Готови са да участват в такова управление, но то ще бъде много крехко и с къс хоризонт на действие.

Вторият вариант - коалиция с БСП, е по-труден, тъй като е необходима и трета партия. А ДПС не е симпатично на Симеонов.

Най-малко вероятният вариант според лидера на НФСБ е кабинет на малцинството начело с ГЕРБ. Тогава ОП биха подкрепили правителството само в конкретни случаи, като видят програмата. Симеонов даде пример как партията му е участвала две години в управлението, но например не е подкрепила бюджета за 2016 г.

Накрая Симеонов бе попитан как ще реагира на искането на ДОСТ и лидера му Лютви Местан да бъде даден на прокурор.

"Сериозно? Ужас! Порадвах се на слънцето за последно, чакам да ме отведат зад решетките. Сериозно ли трябва да обсъждаме този титан на изящното слово?", каза иронично той.