Бордът на японската компания “Тошиба“, която притежава американската компания за строителство на ядрени централи “Уестингхаус”, реши да поиска нейния фалит. Това е опит да се ограничат загубите от строежа на две атомни електроцентрали в Грузия и Южна Каролина.

Този ход ще предизвика сложни преговори между японския концерн, американската компания, кредиторите и правителствата на САЩ и Япония, съобщават световните информационни агенции. Процедурата по фалита ще продължи дълго заради сериозния мащаб на операциите на „Уестингхаус” и американските държавни гаранции за заеми за нови ядрени реактори.

Преди няколко години “Уестингхаус“ бе основен кандидат да строи седми блок в АЕЦ “Козлодуй“.

“Тошиба” купи щатската компания за 5.4 милиарда долара през 2006 г. Ядреният разработчик получи пакет от данъчни облекчения и започна строежа на първата атомна електроцентрала в САЩ от аварията в “Three Mile Island" през 1979 г. насам.

Разходите обаче рязко скочиха заради въвеждането на нови правила за безопасност след трагедията във Фукушима през 2011 г. Сривът на цените на природния газ направи ядрената енергия по-малко конкурентна.