Врачанската районна прокуратура е внесла в Окръжния съд протест срещу постановената оправдателна присъда за хулиганство на братята Десислав и Иван Дамянови.

Двамата станаха повод за национални кампании и вълнения, след като се сбиха с Тодор Йорданов, слязъл от БМВ-то си да им търси сметка заради пресичане на пешеходна пътека в града. Под натиска на обществените вълнения активно се намеси лично Сотир Цацаров, ВКП отиде на проверка на местната прокуратура, а обвинението бе преобразувано от непредумишлено убийство в умишлено.

В крайна сметка обаче наколко експертизи заключиха единодушно, че момчето, което е слязло от колата, е имало тежка болест на сърцето и нито едно действие на Дамянови няма отношение към смъртта му.

Затова и двамата бяха обвинени в извършване на престъпление по чл. 325, ал. 2 - хулиганство "с изключителен цинизъм или дързост"...

"Около 13 ч на 12.01.2016 г., на ул. „Иванка Ботева“ в гр. Враца, двамата братя, в съучастие помежду си, извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, пред множество преминаващи хора на публично място. Те викали и употребявали нецензурни думи по адрес на Тодор Йорданов, след което му нанесли побой, като му причинили лека телесна повреда, изразяваща се в болка и страдание. С тези действия те предизвикали възмущението у преминаващите.

Десислав Дамянов е обвиняем и за противозаконно повреждане на чужда движима вещ... По време на инцидента той счупил предното ляво огледало на лек автомобил „Ауди“, управляван от Йорданов", твърдят още от държавното обвинение.

Двамата обаче бяха напълно оправдани от районния съд.