Руският президент Владимир Путин изрази готовност да се види с американския си колега Доналд Тръмп във Финландия, предаде ТАСС.

Той заяви това в северния град Архангелск, където участва в IV Международен арктически форум "Арктика - територия на диалога"

"От моя гледна точка Финландия е много подходяща страна, Хелзинки е много подходяща площадка за организиране на подобни мероприятия."

Така Путин отговори на въпроса допуска ли такава среща на предстоящия форум във Финландия. Руският лидер добави, че такива събития трябва да бъдат добре подготвени и от двете страни.

През май скандинавската страна ще поеме от САЩ председателството на Арктическия съвет за срок от две години. И тя ще бъде домакин на арктическата среща. Датата за нея обаче засега не е насрочена. Смята се, че форумът ще се състои през първата половина на годината.

Досега се говореше, че първата среща между Путин и Тръмп в качеството им на президенти ще се състои през юли в Хамбург. Тогава там се събират лидерите на Г-20.

Русия ще подкрепя съвместната борба със САЩ срещу тероризма, каза още Путин. Според него сътрудничеството между двете страни по въпроса за Сирия укрепва.

Той опроверга за пореден път твърденията за руска намеса в президентските избори в САЩ.

"Рейгън, когато обсъждаше данъците, каза: "Четете по устните: No!", отговори той на въпроса дали е имало такова нещо.

Москва неведнъж предлагала на Вашингтон сътрудничество в сферата на киберсигурността. Американците обаче отказали.

"Военната активност на НАТО е в пъти по-голяма от тази на руската армия. Обвиненията в мнима агресивност на Руската федерация за "разговори в полза на бедните", каза още Путин.

Русия изхожда от факта, че в Арктика няма потенциал за конфликти, продължи президентът. Така той реагира на поредните обвинения, че Кремъл увеличава военната си активност зад полярния кръг.