Съдия Катерина Енчева от Софийския градски съд (СГС) е предложила да бъде решено чрез медиация делото за 100 000 лв., което колегата ѝ Петър Сантиров води срещу бившия следовател Петьо Петров, известен с екзотичния прякор Еврото. Това пише "Правен свят".

До него се стигна, след като Сантиров беше окончателно оправдан за подкуп в шумния процес (станал нарицателен с израза "абсолютен престъпник"), по който подсъдими бяха още бившият военен министър Николай Цонев и Тенчо Попов. Делото приключи с оправдателни присъди и на трите инстанции, а в решението на Върховния касационен съд се казваше, че случаят е емблематичен пример за провокация към подкуп, инсценирана и проведена от следователя Петьо Петров.

Главни действащи лица тогава бяха освен следователя Петров, един ненадписан плик с пари и бившият зам.-шеф на Софийската градска прокуратура Роман Василев, който също напусна системата за един ден без мотиви.

След това и Петров напусна съдебната система и се вписа като адвокат във Видин. Освобождаването му "през парадния изход" беше оспорено от тогавашния правосъден министър Христо Иванов, който искаше ВСС да не приема оставката на Петров, а да му търси дисциплинарна отговорност и казусът още е висящ в съда.

През това време и Николай Цонев, и третият замесен - Тенчо Попов, получиха от България солидни суми като обезщетение за съдебния произвол срещу тях.

Междувременно делото за непозволено увреждане на Сантиров срещу Петров се забави заради последователни отводи на съдиите от СГС и тръгна едва през май 2015 г., като ход му даде съдия Божана Желязкова, припомня правният сайт. Тя допусна обезпечение на иска на Сантиров със запор на вземанията на Петров от прокуратурата за 18 заплати при напускане на системата. Последва обжалване на това определение, което стигна до ВКС и едва в средата на миналата година делото се върна в СГС, като обезпечението беше допуснато, но при условие че Сантиров внесе гаранция от 8000 лева.

Докато казусът се разхождаше между инстанциите, съдия Желязкова пък започна да правораздава във въззивните състави на СГС и така делото отново трябваше да бъде разпределено на друг съдия. Последва поредна въртележка от отводи, преди казусът да стигне до съдия Енчева. Справка за хода му в градския съд показа, че Петьо Петров е поискал отвод и на нейния състав, но то не е било уважено.

По делото е била назначена и съдебномедицинска експертиза, която трябва да установи вредите, които е претърпял Сантиров от воденото срещу него дело за подкуп. Съдът е допуснал до разпит и свидетели, поискани от двете страни, след което обаче е заявил, че ги напътства към процедура по медиация. Следващото заседание е насрочено за 6 октомври.