"Стяуа" (Букурещ), носителят на Купата на европейските шампиони за 1986 г., официално и окончателно смени името си на ФКСБ заради нестихващия спор за идентичността на клуба с румънската армия.

Скандалът датира вече от години, но връхната му точка достигна в края на 2014 г., когата собственикът на "стелистите" Джиджи Бекали загуби делото за ползване на марката с генералите в северната ни съседка. В началото на 2015-а той прекръсти клуба си на ФКСБ и смени емблемата, но продължи да води битка за символите на "Стяуа".

Сега Бекали окончателно сложи оръжие, след като претърпя поражения пред всички възможни съдебни инстанции, а и румънската футболна федерация утвърди новото име на клуба снощи на заседание. Няма връщане назад - поне на този етап.

До всичко това се стигна заради спор за пари, като Румънската национална армия искаше 3 милиона евро за използването на името "Стяуа".

В същото време офицери създадоха нов клуб, който носи името "Стяуа" и стартира от най-ниските нива на футбола отвъд река Дунав. Негов треньор е легендата Мариус Лакатуш.

Още през 2011 г. министърът на отбраната на Румъния обяви, че контролираният от Бекали отбор използва името "Стяуа", емблемата и цветовете незаконно, считано от 2004 г. След това започнаха пазарлъци, разправии и съдебни битки.

Освен европейски клубен шампион от 1986 г., когато спечели след дузпи срещу "Барселона" на финала в Севиля, "Стяуа" има още един финал за КЕШ и Суперкупа на Европа. През цялата си история клубът е играл в първа дивизия и има спечелени 26 шампионски титли.

Нещо подобно се случи с ЦСКА в България. С тази разлика, че "Стяуа" не е фалирал.