До 23 април в цялата страна се провежда шестото издание на Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгата". Кампанията събра днес много деца в Столичната библотека.
 

„Походът на книгите“ е поход за душите на децата ни и срещу всичко, което пречи в момента на обществото - агресия, депресия, негативизъм", каза служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков. Според него с децата има само едно нещо, което работи и това е личният пример.

„Когато майката започне да чете на детето, смеят се заедно на това, което пише в книгите, след това и детето ще обича книгите. Денков прочете откъс от „Патиланци” на Ран Босилек на децата.

  "Не можем да живеем без книгата. Това е духовната ни храна, а тя е по-важна от всичко друго", каза актьорът Стоян Алексиев. Според него децата трябва да я заобичат и да тръгнат по свой път към нея. „Децата трябва първо да усетят и обикнат природата около себе си, света, в който живеем. Тогава ще имат любопитство и ще влязат в света на книгата. Това ще бъде с обич и ще бъде завинаги”, убеден е Алексиев. Когато усетиш връзката с природата ще усетиш, че дори и в един предмет има душа, защото е създаден от човека, каза още актьорът. В инициативата се включи и друг актьор Ивайло Захариев. Както и писателят Георги Господинов.

Кампанията включва и мащабния „Маратон на четенето“ в българските библиотеки, където също се организират събития, свързани с детската литература. За поредна година част от „Походът на книгите“ е и "Бисерче вълшебно" - единствената книжна награда в България, чието жури са децата от 6 г. до 15 г. Над 100 заглавия, разпределени в 3 възрастови категории, както и 7 проекти-иноватори очакват подкрепата на младото жури. И тази година бъдещите читатели с мнение (под 6 г.) също могат да подкрепят любима книжка.