С 9:1 гласа днес - доста изнендаващо според някои - съдийската колегия на ВСС прие да се отправи към Еврокомисията молба за пълен функционален анализ на адмнистративното ни правосъдие.

Това стана в късния следобед с "маскирана" под невзрачния № 16 от дневния ред точка с невинното заглавие:

Изпълнение на мерки, заложени в График – карта за конкретни действия и мерки на Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“, изготвена в изпълнение на решение на Пленума на ВСС по Протокол № 33/21.09.2016 г.
Внася: Комисия “Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“.
(Шеф на комисия "Съдебна карта" е Калин Калпакчиев, б.р.)

Само Светла Петкова от "здравите сили", остана вярна на Колев и гласува против някакви си европейци да му се бъркат в работата.

Самият председател на ВАС стоя на заседанието докъм обяд, когато минаха едва първа и втора точки, а след обедната почивка отдавна си беше тръгнал.

Конкретното решение гласи:

„Предлага на министъра на правосъдието да се отправи искане до Службата за подкрепа на структурните реформи на ЕК за оказване на техническа помощ по изпълнение на мярката „Оценка на ефективността на системата на административните съдилища и предложения за оптимизирането й”.

Изпълнението на мярката предполага функционален анализ на ВАС и 28-те административни съдилища, сиреч оценка за работещите и „кухите” структури. Като отговорници са посочени ВАС и ВСС, а срокът за изпълнение е до края на 2017 г.

Пред Клуб Z източници от съвета още сутринта преди това развитие споделиха, че е любопитно как Колев би погледнал на идеята.

Подобен анализ на 10-те години административно правосъдие у нас досега не е правен, няма и финансов ресурс за него, пише правният сайт "Де факто".

В същото време Службата за подкрепа на структурните реформи на Еврокомисията е създадена именно за оказване на подобна помощ на държавите членки и има собствен бюджет. Нещо повече – именно нейни експерти вече работиха по проверката и анализа на нашата прокуратура, а препоръките им бяха високо оценени у нас.

Само че там се използваше думата "одит".

"За" точката гласуваха освен традиционните "опозиционери" и Димитър Узунов, Каролина Неделчева и Даниела Костова.