Путин обеща на руснаците "да трепе терористите в клозета". В замяна на сигурността бе изградена репресивна лъжлива неефективна държава без конкуренция и перспективи. Но и сигурност в тази държава също няма.

"Терористичните актове в Санкт Петербург по нищо не се отличават от терористичните актове в другите европейски столици." "Не бива да се говори за неефективност на руските спецслужби, защото спецслужбите на другите страни по света също не успяват да се справят с терористите самоубийци и диверсиите в транспорта."

Тези твърдения се тиражират днес от руските медии и не само от тях. Главната им задача е да докажат тривиалността на трагедията, станала в Русия, и приликата й със същите терористични актове в другите страни по света.

Но тези твърдения са лъжливи, тъй като не засягат самата същност на процесите.

В началото на управлението на Владимир Путин Русия далеч не бе класическа демократична държава. Но това бе страна с политическа и кланова конкуренция. Страна, в която медиите не бяха контролирани от държавата. Страна, в която хората не се плашеха от държавата и имаха различни мнения за случващото се. Дори по такива въпроси като войната в Чечня.

Същевременно това бе територия на терористичната опасност. Взривяваха се жилищни блокове и вагони в метрото. Водеха се битки в Северен Кавка. Вземаха заложници.

Главното, което обеща Путин, бе да отърве руснаците от тази опасност. "Да трепе терористите в  клозета." Руснаците в началото дори заменяха правата си дори не срещу благополучието, а срещу сигурността.

Именно в замяна на сигурността бе построена репресивната лъжлива неефективна държава без конкуренция и перспективи - държава,  която чекистите се обединиха с бандитите заради ограбването на всички останали.

Но и сигурност в тази държава също няма. Руските спецслужби се оказват безпомощни, когато става дума за спасяване на живота на гражданите. Всичките тези твърдения за победата над терора се оказаха лъжа, целяща да замаскира угнетяването и ограбването на Русия от шепа тарикати в цивилни дрехи.

Да се сравнява ефективността на руските и западните спецслужби е просто смешно. Спецслужбите са част от държавния апарат. На Запад спецслужбите се занимават с борба с терора. В Русия - с борба със собствените честни граждани и диверсии в други страни. Кого могат да защитят такива спецслужби?

На Запад държавната политика е предмет на сериозни дискусии. Ако се взема решение за използване на сила, което може да доведе до терор, се провежда сериозна дискусия. В парламента, правителството, по телевизията, във вестниците.

Дори ако властта взема решение, което не се приема от обществото, разбирането на последиците от това решение съществува на всички равнища. И най-главното - ако властта греши, ако тя не може да се справи с последиците от собствените си решения, гражданите могат да сменят властта.

Нищо подобно отдавна не се случва в Русия. Първата война в Чечня все още бе предмет на дискусии. Втората война в Чечня - само повод за пропаганда.

Е, а по-нататък обществото следваше само да ръкопляска във връзка с което и да било безумно решение на руската власт. Да ръкопляска и да се взривява. Това е съдбата на средностатистическия руснак. За смяна на властта в Русия и дума не става.

Затова инструментариумът на победата над терора в Русия и на Запад е различен. На Запад е необходимо да се вземат правилните решения и да се засилва ефективността на спецслужбите. В Русия най-напред трябва да се промени самата държава, отново да бъде превърната в "място за дискусии". А спецслужбите да бъдат принудени да се борят с терористите, а не с политическите опоненти на властта.

Едва след това може да се разчита на ефективна борба с терора.

----------

* Авторът е украински журналист, автор и водещ на Радио „Свобода“. Коментарът му е публикуван в сайта на украинската телевизия "Еспресо".