20 са вече предложенията за 6-те изборни места в професионалната квота на съдиите в бъдещия Висш съдебен съвет. Днес изтече и последният срок, в който гилдията може да предлага свои представители в "Правителството на Темида", което ще застъпи в началото на октомври за следващите 5 години.

Днес предложенията се увеличиха с още 3.

Съдии от районни съдилища в Русенския съдебен район номинираха Мирослав Йорданов, който правораздава в районната инстанция в крайдунавския град.

"Той е съдия с дългогодишен стаж в съдебната система и значителен професионален опит, притежава авторитет на професионалист и безпристрастен магистрат и се отличава с прецизност и взискателност в работата", пишат предложителите. 

От съдебния район на Апелативен съд – Велико Търново предложиха за изборен член на Съвета Янко Янев – председател на същия съд.

"Той има дългогодишна юридическа кариера в различните нива на съдебната система и богат административен опит като председател на Районен съд – Дряново, заместник-председател на Окръжен съд – Велико Търново, а впоследствие и като председател на Апелативен съд – Велико Търново", пишат вносителите.

Трети днес бе председателят на Окръжен съд - Кюстендил Мирослав Начев. В предложението те акцентират, че кандидатът съчетава заложените в закона изисквания за професионален опит като магистрат и като административен ръководител.

Само в петък постъпиха 6 предложения: Олга Керелска и Севдалин Мавров от ВКС, Георги Йовчев (АС-Варна), Пламен Дацов (САС), Боряна Димитрова (ОС-Бургас) и Татяна Жилова (АССГ).

Пълен списък на номинираните и мотивите на предложителите може да видите тук.

Срокът за номиниране за единственото следователско място в съвета изтече на 13 март, за прокурорските - на 27 март, а за съдиите е днес.

Както Клуб Z вече писа, за прокурорската колегия ще се борят двама от заместниците на обвинител № 1 Сотир Цацаров - Евгени Диков и Борислав Сарафов.

В бъдещата съдийска колегия парламентът трябва да излъчи още 6 представители, а бройката до 14 се допълва от двамата "големи" - председателите на ВКС и ВАС.