Испанската полиция е арестувала руски програмист по подозрение, че е участвал в хакването на изборите в САЩ, съобщават испански медии, цитирани от Би Би Си.

Пьотр Левашов е бил арестуван на 7 април в Барселона. Според източници на АФП за руснака има искане за екстрадиция от САЩ. Искането трябва да бъде разгледано от Националния криминален съд на Испания.

Според испанския уебсайт El Confidencial Левашов е заподозрян от участие в хакване, което е помогнало в кампанията на Доналд Тръмп.

 
Сайтът за киберсигурност KrebsOnSecurity пише, че Левашов е отговорен за "ръководеното на множество криминални операции, при които се плаща на създатели на вируси и спамъри да инсталират фалшив антивирусен софтуеър и е наричан още Severa."

Сайтът добавя:

"Има ясни доказателства, че Severa е киберпрестъпникът, който стои зад мрежата за спамове Waledac, машина за спам, която за няколко години е заразила между 70 хил. и 90 хил. души и е способна да изпраща около 1,5 млрд. спама на ден".

Администрацията на Барак Обама обвини Русия, че се е опитала да влияе на президентските избори в САЩ през 2016 г. като хакна имейлите на Националния комитет на Демократическата партия, за да подпомогне кампанията на Доналд Тръмп. Когресът на САЩ също проучва съществуването на връзки между Русия и Тръмп по време на камапнията. Руските власти, в това число и президентът Владимир Путин, нееднократно са отричали руската намеса.