На борда на полския правителствен самолет „Ту-154М“, който катастрофира с президента Лех Качински и още 95 души на 10 април 2010 г. край Смоленск, е станал взрив. Експлозията е разрушила машината още преди сблъсъка й със земята. Това е окончателното решение на полската правителствена комисия, която разследва причините за инцидента, съобщават световните агенции.

"Последната фаза на трагедията е била експлозия на борда, която е разрушила самолета на части и десетки хиляди отломки, убивайки същевременно пътниците", се казва в огласения доклад на комисията.

Припомняме, че на 10 април преди седем години загинаха всичките 96 пътници и екипаж в правителствения "Ту-154М", сред които и президентът Качински. През 2011 г. полската правителствена комисия установи, че причината за катастрофата е "снижаване под минималната височина при прекомерна скорост и метеорологични условия, които не позволяват визуален контакт със земята, а също закъсняло начало на процедурата за втори заход" към летището.

Според управляващата националистическа партия „Право и справедливост“, ръководена от Ярослав Качински, брата близнак на загиналия в катастрофата президент, инцидентът не е бил нещастен случай, противно на изводите от първото разследване, извършено при правителството на либерала Доналд Туск. Тогава следователите заключиха, че човешки грешки и лоши метеорологични условия са причина за случилото се. Това разследване твърдеше, че самолетът се е разбил при удар в земята, след като бил дестабилизиран от удар в дърво.

При новото разследване експертите стигат до извода, че на два километра и половина преди летището в самолета настъпват серия от аварии, сред които повреда на хидравликата, разрушаване на едното крило (вероятно ударено от дървета), а бордовият висотомер се е задействал късно – на 65 м височина, вместо на 100 м.

"Решението на екипажа да предприеме второ захождане за кацане на летището е било взето на допустимата височина от 90-100. Самолетът се е снижавал независимо от действията на пилота", заключават полските експерти.

Като доказателсттво за експлозията на борда се сочат намерените хиляди дребни отломки от самолета. При удар в земята без взрив, те биха били по-големи. Освен това четири от телата на жертвите били значително обгорени, независимо, че са били далече от пожарите, избухнали на мястото на катастрофата.

Една от вратите на самолета се е забила в почвата на дълбочина от 1 метър, което според комисията сочело, че тя се е движела 10 пъти по-бързо от скоростта на самолета, което може да стане, само ако е "изстреляна" от взривната вълна.

Русия и до днес отказва да изпълни искането на Полша да предаде отломките с мотива, че още не е приключила разследването си.