Деветдесет и четирима бойци на „Даеш“ ("Ислямска държава"), включително четирима висши командири, са убити от свръхмощната американска бомба, използвана за пръв път в четвъртък срещу позиции на терористичната групировка в Източен Афганистан, съобщи ДПА, цитирайки представител на местната власт.

Според Есмаил Шиуар, управител на областта Ачин, която е бастион на джихадистите в провинция Нангархар, няма цивилни жертви на т.нар. майка на всички бомби, тъй като местното население е било евакуирано от афганистанската армия.

Целта на американския удар бе труден за разрушаване с обикновени бомби команден център на „Даеш“, скрит в планински район. При удара са били унищожени дълъг 300 метра тунел, както и леко и тежко въоръжение, съобщи афганистанското министерство на отбраната. По-рано Шиуар заяви пред АФП, че са били разрушени три тунела, използвани от джихадистите.

Смятаната за най-мощната конвенционална авиобомба, наричана в САЩ "майката на всички бомби", тежи близо 11 тона и взривната й сила е 11 тона в тротилов еквивалент. Експлозията е била толкова силна, че земята се е разтърсила и са изпочупени прозорци на километри от мястото на удара.