Бойко Борисов има много правилна политика към Турция, включително с това, че „прогонваме някои хора“ и сме си построили оградата "тихомълком"... Елена Йончева „ряпа да яде" за критиките си към кльона, а пък посланик Надежда Нейнски има „семеен бизнес“ в Турция. Освен това е добре един граничар да изстрелва по един пълнител от време на време... 

Това стана ясно от гостуване в бТВ на проф. Божидар Димитров и Горан Симеонов, председател на Асоциацията на разузнавачите от запаса.

"Турското общество е дълбоко разделено, и то по всички линии – кюрди, турци, армия, ислям, една политическа партия, образование. Това показва едно – Турция вече става гарантирано извор на нестабилност, нищо повече - извор на износ на несталбилност в целия регион", прогнозира Симеонов.

Той каза, че на пътя на тези процеси ние сме първата държава по т.нар. Ислямска дъга.

Според Божидар Димитров пък след референдума празникът в Турция е само за ниските прослойки от по-далечната Азия, а за близките до нас граждани е трагедия.

"Аз се убедих, че турците наистина са европейци или поне голяма част от тях. Това са Източна Тракия – нашата Тракия, Истанбул, 25-милионен град, една трета от населението, Измир, Бурса, Източното крайбрежие", каза Димитров, който имал частни разговори с турци.

Той прогонзира, че Ердоган ще спре с враждебната риторика срещу Европа, че са неонацисти, по простата причина, че митническият съюз му осигурява 45% от износа на некачествена стока, която нямало къде другаде да продаде.

"Мислите ли, че ще поиска голите кърджалийски баири г-н Ердоган? Няма."

Според прогнозата на бившия министър без портфейл турският президент ще опита да завладее Европа с икономика, а не с оръжие.

"Изградихме една 4-метрова ограда, която е много здрава. Елена Йончева да яде ряпа! Оградата е здрава и непреодолима бариера в този момент. Особено ако граничарите получат заповед – ей така, превантивно, през 5 км някой да изстреля един пълнител с трасиращи патрони през нощта... Във въздуха имам предвид, доуточни историкът."

Той каза и как вижда бъдещия ни диалог с Европа:

"Ще кажем: ало, ние ви пазим, бе, ей! Искате ли ги пак под стените на Виена и под стените на Венеция – щото те бяха там?!" 

Димитров надълго изрази съжаление, че сме си унищожили оръжията - ракети СС-23, които по разчет причиняват от 5 до 7 млн. жертви в Истанбул, ако паднат шахматно... "А щяха да паднат."

И поясни, че не говори за агресия, а за отбрана, защото всички знаели, че това са оръжия за устрашаване на врага, а не за нападения - защото с него не можеш да спечелиш война.

Димитров по-спокойно гледа на конфликтите, защото не ние, а Холандия и Германия били наречени нацисти покрай референдума. А пък Горан Симеонов видя грешка в ролята на Надежда Нейнски, която трябвало да бъде там на нашите избори, за да констатира нередностите, след което да ги касираме.

- А сега какво – ние го издърпахме (посланика, б.р.) и нарушенията останаха да висят във въздуха - каза о.р. генералът.

- Е, сега госпожата ще я върнат, тя има и бизнес там, доколкото разбрах - неопределено подхвърли Димитров.

- Какъв бизнес има? - прояви интерес Антон Хекимян.

- Роднински - отговориха в хор и двамата пенсионирани бивши служители.

- Не знам дали е вярно, не знам дали е вярно - започна да се застрахова Божидар Димитров...

- Тя има дъщеря, доколкото знам, женена там, а съпругът й е бизнесмен – поясни Симеонов какво разбират под бизнес.

- Ама търгуват ли с Турция – попита Хекимян.

- Е, що да не търгуват - съвсем изненадващо заяви Божидар Димитров.

Историкът и бивш министър без портфейл в първия кабинет на Бойко Борисов каза, че му се струва, че двукратният ни премиер имал много правилна политика - "внимателна, каквато трябва да бъде политиката на един съсед, а не да се пъчи като Меркел или като Холандия".

"И в същото време достатъчно твърда. Прогонваме някои хора, изграждаме оградата, тихомълком я изградихме... Европа ни оказа съдействие, в смисъл, че не пищя", уточни той кое точно е било "тихомълком".