"Ако Турция се дестабилизира – било поради военен преврат, било поради навлизането в спирала на репресии,  – ако се дестабилизира, тя ще престане да бъде "трета сигурна страна". Трета сигурна страна означава място, на което могат да бъдат върнати бежанци. Това беше най-доброто, което в момента можеше да бъде направено."

Така посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски коментира споразумението на ЕС със съседната държава и това - какъв е най-големият интерес на България.

"Може би не е най-доброто, но на този етап това беше възможното споразумение. Ако тя се десатабилизира, това споразумение няма да може да действа дори само заради факта, че европейското законодателство не предполага възможност хората да бъдат връщани на несигурно място."

Запитана дали ще сме безмълвни по ултиматума, който постави президентът Реджеп Ердоган на ЕС - до октомври визите да паднат, тя каза, че България не може да прави компромис с европейски критерии.

"Това, което се приема у нас: понеже сме съседи, да си затворим очите... Но това дори не е услуга за Турция. За нас е важно като съседна държава най-вече критериите да бъдат покрити и да не се направи компоримис. А колкото до хората в Турция, аз смятам, че за тях това е въпрос най-много на национално достойство, на чест."

НЕЙНСКИ БИЛА НА РАБОТНА ВЕЧЕРЯ В АНТАЛИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПРЕВРАТА

Нейнски за пореден път каза, че покрай събитията от 15 юли не е правила изявления, защото има административна заповед, която изключва посланикът и дипломатите да говорят без санкция от Външно министерство. Имала е и разговор с министър Митов и той е настоял да не се правят никакви изказвания. 

Тя повтори, че политически оценки не трябва да се дават в такива сложни ситуации и винаги носят риск, но "съвсем друго нещо е да се дава информация за това, което се случва".

"Хората очакват държавата да бъде също адекватна и да отговаря вече на новите предизвикателство по нов съвременен начин. Сегашната процедура е посланиците и дипломатите да пращат информация до Външно и там щаб или кризисен център да я качва на сайта на МвнР. Посолствата имат само секции на сайта.

Но хората имаха нужда от постоянна онлайн актуална информация. Този случай може да постави големия въпрос, че даржавата рябва да бъде наистина адекватна", смята тя.