"Аз съм привърженик на мажоритарния вот, не защото е по-добър от пропорционалната система, но просто това е волята на 2,5 млн. избиратели. Това е демокрацията"

Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента новоизбраният председател на 44-ото Народно събрание Димитър Главчев. По думите му щом над 2 милиона  български граждани са гласували „за” мажоритарния вот на референдума на Слави Трифонов, "на политиците не има остава място за много разсъждения".

Главчев даде пример с референдумите в Турция и Великобритания, обяснявайки, че и за Брекзит, и за промените в конституцията на южната ни съседка са гласували гражданите, затова не даваме оценка. 

Димитър Главчев (ГЕРБ) бе избран за председател на парламента със 157 гласа "за", 0 "против" и 81 "въздържали се".

"Вярвам, че ключовата дума в работата на това Народно събрание ще бъде обединението", заяви Главчев малко след като бе избран.

Той припомни, че депутатите са станали такива по волята на 3 млн. избиратели.

"Обединява ни гласуваното на 26 март доверие. То ни задължава, като представители на всички избиратели, в този динамичен променящ се свят да работим по дневен ред, който те ни диктуват. Важно е да намираме решения по приоритетни сфери като образование, здравеопазване, социални дейности и сигурност. Изправени сме и пред значим момент – Европа е на кръстопът, а на България и предстои председателство", заяви Главчев.

Малко след това депутатите избраха и петима зам.-председатели - Цвета Караянчева (ГЕРБ), Валери Жаблянов (БСП), Явор Нотев (Обединени патриоти), д-р Нигяр Джафер (ДПС) и Веселин Марешки (Воля). Кандидатурите бяха гласувани единодушно с 235 гласа "за".