БРЮКСЕЛ--Довчерашният финландски премиер Юрки Катайнен замества сънародника си Оли Рен като зам.председател на Европейската комисия, отговорен на икономическите и паричните въпроси.

Това обяви днес председателят на ЕК Жозе Барозу. Рен става евродепутат, след като спечели място в Европейския парламент на изборите на 25 май.

Катайнен подаде оставка от поста си вчера. Негов наследник на премиерския пост във Финландия става досегашният външен министър Александер Щуб.

Очаква се Катайнен да бъде номиниран и за финландски член на следващата Европейска комисия.

Отиващият си еврокомисар Оли Рен е добре познат у нас от времето на първата комисия (2004-2009) на Барозу. В нея финландецът отговаряше за разширяването на ЕС. Тогава към съюза се присъедини и България.

В това си качество през есента на 2005 г. Рен стана причина българския парламент да се събере извънредно и да гласува окончателно новите правила за разследването на престъпления в новия Наказателно-процесуален кодекс. Това бе едно от ключовите условия за присъединяването ни към ЕС.

Депутатите ударно заседаваха два дни, за да приемат промените точно в деня, в който Рен пристигна на визита у нас.

Няколко месеца по-рано Оли Рен показа на България "жълт картон". Той се изразявашще в пратено до София писмо от ЕС, в което се настояваше за спеши реформи в пет области - свободното предоставяне на услуги, фирменото право, земеделието, екологията и правосъдието и вътрешните работи.