Тече огромен опит скандалът "Сашо Дончев-Сотир Цацаров" да се подмени с нещо друго - а той по същество е, че прокуратурата мачка заради редакционното им съдържание останалите 10-ина независими медии. Държавата е останала на "аварийно осветление", което идва само от тези медии.

Това каза тази вечер Иво Прокопиев, издател и член на Съюза на издателите, пред BiT по повод срещата на Дончев и Цацаров и текущите политически реакции на скандала.

"Бойко Борисов все едно говори за друг скандал" - коментира Прокопиев днешното първо изказване на бившия премиер по темата.

"Тука е обсъждана редакционната политика на 3 медии и какви са карикатурите на Христо Комарницки - това е! Аз съм го изпитвал на гърба си, преди мен са го изпитвали издателите на "Труд" и "24 часа" Огнян Донев и Любомир Павлов, които в  крайна сметка решиха да продадат вестниците си. И сега тези вестници вече са основни стожери на това, за което говорим - каза Прокопиев. - В момента ще бъде направен поредният опит – тя, тази система е създадена така да работи, - за някаква паралелна реалност."

Същността на скандала е, че държавното обвинение е използвано като репресивен инструмент срещу независимите медии, каза Прокопиев.

По повод написаното от Съюза на издателите писмо до президента Румен Радев, той поясни, че членовете изразяват тревога във връзка с "недопустим натиск върху член на съюза, без да е посочен поименно".

Защо точно президентът - защото ситуацията се е развила в политическото безвремие, каза още Прокопиев.

Той допълни, че ще искат срещи не само с президента, а и с новия председател на НС, с бъдещия премиер и с институции, които имат досег с медийната свобода - всички ясно да заявят: виждат ли нещо тревожно в това главният прокурор да упражнява натиск върху независимостта на една медия.

"Жълтите медии и прокуратурата очевидно се командват от един център", смята издателят.

Той напомни, че и БСП въпреки оставката на Гергов, не е артикулирала ясно какъв е проблемът.

"Скандалът много ловко бива избутван в една територия, в която той всъщност не е - а той е за натиск върху една независима медия – основно за това става въпрос. И чест му прави на Сашо Дончев да излезе и ясно да го каже, въпреки че не е ясно какви последствия ще има това негово поведение", добави Прокопиев.

 

Според него "Сега" е медия на около 20 г. - нейните позиции са ясни. С тях може човек да се съгласява или да не се съгласява, но тове е една от малкото останали качествени български медии - в нея работят журналисти със своите имена, които изразяват публично своите мнения."

Прокопиев коментира, че и другите засегнати - BiT, са от "аварийното осветление" в държавата.

"Всички се знаем десетината медии кои сме. Това е при положение, че всички защитни механими институционално на обществото са изключени. Нарочно са изключени!"

Прокопиев каза, че също като Дончев е платил "висока лична цена", за да има такава медия.

Издателят допълни, че периодът на пропадане по свобода на словото може лесно да се проследи - от доклада на "Репортери без граници" който гласи, че сме били 35-и през 2007 г. до днес.

"А именно - моделът на срастване между медийна власт, тайни служби, икономическа власт, политическа и съдебна. Този модел не търпи различно мнение. Пролемът е в този корупционен картел, който не допуска наличието на различно, на алтернативно мнение в обществото. Сашо Дончев много ясно направи избор кое е важно в живота и този избор е ценностен, а не материален", допълни Иво Прокопиев.