Неизвестно кой поред епизод спретна мнозинството от Висшия съдебен съвет, което действа във впечатляващ синхрон с медиите от окръжността на Пеевски. Става въпрос за прословутата точка - да се обсъди поведението на Калин Калпакчиев и дали то касае независимостта на съдебната власт, след като в "Монитор" и в няколко сайта се появиха снимки на члена на ВСС с бившия правосъден министър Христо Иванов, Юри Тавание - представител на Еврокомисията у нас, и магистрати от Съюза на съдиите.

Схемата е ясна и не особено задълбочена или трудна за разгадаване: във въпросните медии се появяват снимки през зимата, на които субектите са на улицата по летни дрешки, но веднага във ВСС се внася точка, с която да се "трича" Калпакчиев. 

Между другото, подписана е от 11 членове на съвета, а Калпакчиев все настоява да чуе мнението и на 5-има от тях, които досега не са гъкнали.

Фабулата на сапунката се завързва с това, че точката е внесена в отсъствието на съдията, следват изказвания само от "здравите сили" на мнозинството, точката се отлага, за да присъства засегнатият. А после - когато той настоя да дава обяснения, вносителите рязко премислят и я оттеглят. Оттогава Калпакчиев сам си я предлага в дневния ред всеки път, когато може и нон-стоп тече сериалът: той я внася - ние я парираме. Всячески.

Втори път днес се прибягна до провереното "оръжие" на напускане на заседание, така че да падне кворумът.

Днес първо председателят на ВАС Георги Колев предложи точката да бъде отложена за след... изборите за нов ВСС. За да не се влияело на бъдещите членове. Галя Георгиева топло прегърна идеята.

Лозан Панов се поинтересува какви са им мотивите.

"Смятам, че съдебната система има важна задача в момента – тези избори трябва да протекат спокойно, без интриги и сътресения. Да я оставим за дебати за след изборите на членове на ВСС", каза Георгиева, която предишни пъти пък опитваше съвсем друго - да я прати в дневния ред на пленума, защото била много важна за цялата съдебна система.

На това Панов отговори, че хронограмата за изборите на нов ВСС е известна от 15 декември 2016 г., после през февруари са насрочени конкретни дати за членове на бъдещата съдийска колегия, публикувани са на 24 февруари в Държавен вестник. А вносителите са внесли точката, от която сега бягат след това, т.е. - били са им известни предстоящите избори, които внезапно сега решават да не смущават.

Галина Карагьозова простичко каза, че действат на принципа: внасяме - изказваме се - след което я оттегляме, без да се чуят каквито и да е аргументи на засегнатата страна.

"Затова считам, че няма никакво фактическо или правно основание да я оттегляте", поясни тя.

Георгиева обаче повтори процедурното предложение да се гласува отлагане и обяви, че всички те са жертва на тоталитаризъм от Лозан Панов (който води заседанията на съдийската колегия, б.р.). Всеки път, когато Калин Калпакчиев опиташе да вземе думата и да каже нещо по посочените от мнозинството и "онези" медии обвинения, те напускаха, така че да падне кворумът. Дори след едно от завръщанията си в залата Галя Георгиева се развика на "тоталитарния" Панов защо работят камерите, като няма кворум.

През това време обектът на желаната проверка Калпакчиев говореше, че много държи да се случи дискусията, която смята за наистина важна:

"Аз не съм казал досега мнението си, а предполагам, че това ви вълнува – какво мисля за срещите си, за познанстовото си с Мирослава (Тодорова, б.р.), с Христо Иванов... Редно ли е член на ВСС, като срещне министъра на правосъдието, да го поздрави, редно ли е със свои колеги да се поздравява.

Съответно редно ли е главният прокурор да се среща в офиси на бизнесмени членове на политически партии, с посредничество на такъв бизнесмен да се среща с друг бизнесмен, да говорят за натиск над медии, преписки на прокуратурата..."

Тъй като споменаването в негативен план на Цацаров действа безотказно, то окончателно вбеси мнозинството, което напусна. И дори не чу как Калпакчиев заразказва как преди време Димитър Узунов дошъл при него и казал, че имал среща в кабинета на политическо лице, вицепремиер и зам.шеф на една партия. И му показал писмо "от един съдия", след 2 часа това писмо било в същия този сайт, в който сега излизат снимките. А от Калпакчиев се искало само да напише предложение за дисциплинарно производство по случая. 

"Казвам това, защото то показва нагледен пример за това как действа технологията на тази съдебно-политическа зависимост, която демонстрира и защо сме оплетени в толкова много зависимости! На този тип манипулации са били жертва и г-н Панов, и г-н Ситнилски (покойният зам.-главен прокурор, б.р.) преди това", каза още Калпакчиев.

Той определи като недостойно поведението на вносителите, които сега напускат, за да падне кворумът и да не говори.

"От името на вносителите, които не пожелаха тяхната точка да се разгледа за пореден път и не пожелаха да чуят моето становище по фактите, аз ще намеря начин да кажа своето мнение свободно, така че да бъда чут от ствоите колеги", зарече се той.

В крайна сметка се постави на гласуване "процедурното предложение" на Георгиева точката да се отложи за след изборите на нов ВСС, то бе прието и тя... може да остане и за другия състав. Или пък за по-другия, знае ли човек.